Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес и утре на редовната си есенна среща на върха. Дневният ред днес включва важи теми като Брекзит, турската операция в Северна Сирия и започването на преговори за присъединяване към съюза със Северна Македония и Албания. Премиерът Бойко Борисов също ще присъства на срещата.

Срещата на върха ще започне очаквано с Брекзит. Преговорите за постигане на споразумение между Брюксел и Лондон продължиха и през нощта. Европейските лидери ще изслушат в началото Борис Джонсън, а след това британският премиер ще напусне залата.

Очаква се днес европейските лидери да се опитат да убедят френския президент Еманюел Макрон да промени позицията си за началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Франция беше единствената държава, която блокира процеса и предизвика недоволство не само в двете балкански страни, но и сред голяма част от държавите членки.

Важна тема тази вечер ще бъдат и турските военни действия в Северна Сирия. Очаква се европейските лидери да призоват Турция да прекрати военните действия. На заседание на съвета по сигурност преди два дни премиерът Борисов също призова за мирно решение, но се обяви против санкции срещу Турция. Президентът Румен Радев настоя европейските лидери да обсъдят и приемат общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници.