НОВИНИ

Лидерът на групата на ЕНП в Брюксел: България да бъде приета незабавно в Шенген

България трябва да бъде приета незабавно в Шенген: това заяви лидерът на евродепутатите от ЕНП Манфред Вебер тази сутрин в Резово - най-югоизточната континентална точка на ЕС. Вебер се съгласи с аргументите на премиера Борисов да не подпише споразумението за връщане на мигранти и прие тезата, че охраната на границите от първостепенна важност. Министър-председателят и влиятелният германски политик направиха проверка как се пази границата ни с Турция.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:48, 23.08.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Манфред Вебер видя как външната за ЕС граница между България и Турциясе пази по въздух, суша и вода.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: България дава доказателство, че може да се осъществява граничен контрол, да се пази външната граница и да се спре нелегалния миграционен натиск.България върши страхотна работа в защита на границите на ЕС.

Манфред Вебер отбеляза още, че много важно е доброто сътрудничество по темата на страната ни с Турция, както и добрия диалог между премиера Борисов и турския президент Ердоган. Според Вебер страната ни може да бъде пример за другите европейски страни по отношение на ефективния граничен контрол.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Впечатленията ми след посещението ми днес е, че България изпълнява напълно изискванията и трябва незабавно да бъде приета в Шенген, защото се справя по-добре в опазването на границите дори от някои страни, които отдавна са в Шенген.

Вебер каза, че ще бъде добре скептиците от Франция, Германия и Холандия да дойдат и да видят как се пази границата ни с Турция.

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в ЕП: Няма първа и втора класа европейци, ние сме равни хора и трябва да приемем, че разширението на Шенген ще помогне за опазванет она нашите граници.
;

Премиерът Борисов заяви, че настоява страната ни да бъде приета с въздушните и морските си граници в Шенген веднага. Той допусна изчакване за сухопътните, защото това е в полза на по-добрия контрол на мигрантския поток, който влиза от Гърция.

Бойко Борисов, министър-председател: Действително България в момента е модел, който ако Гърция, Италия и Испания го приложат, от една страна да си пазят границите, това това е нашето задължение към Европа - ние си го изпълняваме. И за това не считам, че трябва да ни наказват с връщане на мигранти. За това не съм се съгласил да подпиша споразумението. Ако всичките държави си свършат така своя ангажимент, годишно ще идват по 10 - 15 хиляди мигранти в ЕС.

Вебер допълни, че големият проблем на някои държави е охраната на морски граници, а през Българската на Черно море фактите показват, че мигрантския поток е нулев.

Бойко Борисов, министър-председател: И сега ще го заведа да го изкъпя, за да види, че българското море е точно толкова топло, колкото гръцкото и могат с кораби и с лодки да идват колкото искат.

Борисов и Вебер бяха единодушни, че освен добро опазване на границите трябва да се създадат и центрове за настаняване на мигранти извън ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация
Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация
Президентът критикува кабинета за Търговския регистър и фалита на Олимпик
Президентът критикува кабинета за Търговския регистър и фалита на "Олимпик"