НОВИНИ

Лидерът на "Ислямска държава" с първо изявление след офанзивата за Мосул

Първо изявление на лидера на екстремистката групировка „Ислямска държава" след офанзивата на иракската армия към Мосул. Абу Бакр ал Багдади изрази увереност, че бойците му ще спечелят битката за Мосул.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
06:34, 03.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Абу Бакр ал Багдади призова терористите да се бият "до смърт" за града. В аудиозаписа, който бе разпространен от информационната агенция на джихадистите "Амак", лидерът на групировката обяви война на Турция и заяви, че бойците му ще нападнат страната.

Абу Бакр ал Багдади: Тази тотална война и великия джихад, който води Ислямска държава днес, само увеличават нашето твърдо вярване, че това е прелюдия към победа. Не отстъпвайте. До всички хора в Ниневия, особено бойците, пазете се от всякакви слабости изправяйки се срещу врага си.

Специалисти все още не могат да определят дали гласът от аудиозаписа е в действителност на Абу Бакр ал Багдади. Последният подобен запис датира от декември 2015-а. Междувременно битката за Мосул между иракските войски, подкрепени от Съединените щати и терористите от групировката "Ислямска държава" продължава с пълна сила. От Организацията на обединените нации призоваха съюзническите сили да са много внимателни в действията си, тъй като джихадистите използват много хора от местното население като жив щит.

Междувременно военният министър на Съединените Щати Аштън Картър заяви, че Вашингтон продължава разговорите с Анкара за евентуално участие на страната в операцията по превземането на бастиона на "Ислямска държава" в Сирия - град Рака. Преди няколко дни Турция обяви, че иска операцията за Ракка да започне след превземането на Мосул и приключването на операция "Ефратски щит" в Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за третия задържан за фалшивото евро
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за третия задържан за фалшивото евро
Дарена готова храна не може да стигне до социалните заведения
Дарена готова храна не може да стигне до социалните заведения