Лиляна Павлова: Фокусът на вниманието в Давос беше Европа

Успяхме да се възползваме от посещението си в Давос не само като слушатели. Фокусът тази година беше Европа. Тя се завърна на глобалната сцена като един сериозен фактор. Това каза в "Още от деня" министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която коментира, че България е спечелила вниманието в Давос и се водят разговори за малък формат на това събитие в България, където да приемем световните лидери в бизнеса и инвеститори.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС: За мен атмосферата, която създава Давос, дава възможност за по-неформални контакти с бизнеса ,но и междуправителтвените ръководители.Тази година Европа е основна тема на Давос. Миналата беше Китай, по-миналата САЩ. Европа се завръща със самочувствие, с много силни изказвания и участие на германския канцлер Ангела Меркел,президентът Макрон. Форматите Важно беше и участието на България, срещите на държавните глави по темата за Западните Балкани и по темата Новата Европа, каква Европа искаме като фактор.

По думите й в последните години е имало скептицизъм и обезверяване в Европа.

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС: Успехът на тази тема е на три фази. Първата е подготвителната и първият успех вече е факт с връщането на темата за Западните Балкани. Вторият приоритет е на 6 февруари ,когато излиза стратегията на Западните Балкани.

Лиляна Павлова каза още, че от европейските лидери има доверието в министър-председателя Бойко Борисов, а България е получила една много висока оценка на първата Неформална среща по темата за сигурност. "Трябва да изчистим имиджа на Балканите, че са само държави, които създават проблеми.", каза още тя. Целта ни е да покажем тази перспектива и на Европейските държави, но и свързаността на гражданите.

Павлова допълни още, че се работи по въпроса за среща между Турция и Европа като остава само определяне на дата. По темата за протестите Павлова коментира, че няма лошо да има протести, това е естествен механизъм, но по- важното е да има конструктивност. По думите ѝ вотът на недоверие беше един филм, подгряван предпремиерно с голяма реклама, а накрая нищо. Според нея трябва да има задълбочен дебат за Истанбулската конвенция.

Топ 24
Най-четени