COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Лиляна Павлова: Успехът на едно председателство е да върви напред

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че към средата на Българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите“ по думите ѝ скандали нямат външен отзвук. Тя подчерта, че отношенията на ЕС с Русия и Турция е важно да бъдат изчистени, но подчерта, че все пак положението е деликатно.

от БНТ
09:32, 11.03.2018
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Към средата на Българското европредседателство в София преминаха почти сто срещи, както и много заседания в Брюксел, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя изрази удоволствието си от това, че България получава много високи оценки.

Лиляна Павлова: Имаме компания, която прави анализ на публикациите в чуждите медии. Тенденциите са, че има тренд на нарастване на позитивните публикации.

Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре, допълни тя. Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник, поясни тя. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие.

Лиляна Павлова: Успяхме да предложим конкретни текстове как да решим проблема, включително законодателно. Приятно изненадахме нашите партньори.

Хората искат да бъдат чути и протестите са нормален демократичен процес, но е ясно, че целта на опозицията е да се добере до властта, отбеляза Павлова.

;

Ако сме искрени, че Българското европредседателство е надпартийна тема, трябва да се радваме на добрите оценки за България, а не да злобеем, заяви Лиляна Павлова. За България е важно темата за Западните Балкани да бъде върната в дневния ред, като това е основната цел. Тя подчерта, че на страните от Западните Балкани не се дават фалшиви обещания и точни дати кога ще влязат в Европейския съюз.

Лиляна Павлова: Най-вече говорим за мир и сигурността, защото мирът и сигурността на Европа минават през тези в Западните Балкани. Защото си спомняме колко лесно ситуацията там може да се взриви. Когато говорим, че искаме Европа да е сигурна и стабилна, фокусът трябва да е там, а не да се борим с последствията.
;

Отношенията с Турция са стратегически важни. На 23 март има среща на лидерите на ЕС, където ще се вземе решение дали ще има среща на 26 март.

Лиляна Павлова: Благодарение на доброто партньорство, което България има с Турция и добрите взаимоотношения между премиерът Борисов и президентът Ердоган, ние имаме нулев нелегален миграционен натиск по границата. Нито една друга външна граница на ЕС не може да се похвали с това.

Павлова припомни, че има още положения, които Европа трябва да уточни с Турция. Форматът на срещата е ясен и ще е по Лисабонския договор.

Лиляна Павлова: Председателят на Съвета Доналд Туск, премиерът Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и от своя страна - Турция в лицето на президента Ердоган.

Тя допълни, че президентът Радев може да бъде поканен, но форматът на подобна среща е председателят на Съвета на ЕС, министър-председателят на председателстващата страна и председателят на ЕК. Според Палвола трябва да се внимава с репликите спрямо Турция, защото отношенията с нея са деликатни.

;

Русия е важен икономически партньор на Европа, а за българите тя е в нашите сърца като страна-освободителка, така че отношенията с нея трябва да са внимателни и деликатни, уточни Лиляна Павлова. Стратегически, Европа иска да бъде глобален фактор на световната сцена, но това преминава през ясни отношения с Русия и Турция, допълни тя. Тя припомни, че юли месец санкциите срещу Русия ще се гласуват отново.

Лиляна Павлова: Има ясно определени решения кои са от страна на Русия действията, които трябва да бъдат предприети в изпълнение на Минските споразумения.

Европредседателството е в пълен ход, оценките са добри, обобщи Павлова. Скандалите в страната са вътрешнополитически и нямат външен отзвук, допълни тя. Според Павлова тези скандали са опит на опозиционерите да се създаде впечатлението, че има нестабилност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Топ 5 на най-трудните за преминаване подлези във Варна
Топ 5 на най-трудните за преминаване подлези във Варна