НОВИНИ

Лимоните от Мантон: Как във Франция съживяват този уникален сорт?

Някога във френското градче Мантон живели щастливо, отглеждайки лимони. През 60-те години обаче, туризмът превзел Лазурния бряг, а земеделието отстъпило на недвижимите имоти. Днес местните власти се опитват да съживят производството на този уникален сорт.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:50, 08.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

В тази долина, гледаща към Средиземно море, се отглежда един плод, на който местността дължи репутацията си. Морис Лотие е един от последните производители на лимони от Мантон.

Морис Лотие, производител на лимони: Хубав е! Кората е жълта и фина. Вижте какъв е сокът!

Тези био лимони са много търсени. А качествата им са уникални. Но градът постепенно е превзел териториите на ароматния плод.

Морис Лотие, производител на лимони: Виждате ли тези сгради отсреща. Има много тераси, но не и лимони.

Килограм лимони от Мантон струва средно 7 евро. Те се превръщат в истински лукс, а местните власти искат не просто да съживят производството им, но и да го съхранят като част от наследството на града.

Но как да се освободи терен на място, където квадратния метър струва истинско състояние?

Франк Рутие, представител на местната власт: Намираме се на изоставена земеделска земя, превзета от дива растителност от дълги години. Идеята е отново да я култивираме.

За да може тук отново да се отглеждат лимони, са нужни много млади корени и с тази задача са се заели в местния разсадник. Кога ще родят новите лимони от Мантон?

Франк Рутие, представител на местната власт: След пет-шест години, не по-рано.

За да отговорят на търсенето, в Мантон трябва да произвеждат много повече количества от миналогодишните 40 тона. Те са търсени особено много от производители на популярния италиански ликьор лимончело. До няколко години Мантон си е поставил за цел да увеличи произведените количества лимони до 600 тона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСС: Условията за туризъм в планините са добри
ПСС: Условията за туризъм в планините са добри
Капсулата „Дракон“ на „Спейс екс“ се завръща на Земята
Капсулата „Дракон“ на „Спейс екс“ се завръща на Земята