Лейбъристът Линдзи Хойл беше избран за председател на Камарата на общините на мястото на Джон Бъркоу. Хойл поема ролята на арбитър в следващия състав на парламента след изборите на 12 декември и по време на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

След четири кръга с тайно гласуване депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Линдзи Хойл беше определен да оглави Камарата на общините.

През трите години, откакто британците гласуваха за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, председателят на Камарата имаше съществена роля и влияние в парламентарния живот.

Досегашният председател Джон Бъркоу, който заемаше поста в продължение на 10 години, беше обвиняван, че нарушава установените практики и че толерира депутатите, които искат да осуетят плановете на правителството за Брекзит. Според други обаче Бъркоу има заслуга за един по-силен парламент, противопоставящ се на изпълнителната власт.

Новият председател Линдзи Хойл обеща да бъде неутрален и да гарантира прозрачността на Камарата на общините. Съгласно парламентарната традиция, той беше издърпан от свои колеги до председателското кресло, откъдето заяви:

Линдзи Хойл, председател на Камарата на общините: Тази Камара ще се промени и ще се промени за добро.

Линдзи Хойл е на 62 години. Депутат е от 1997 г., а от 2010 година беше заместник на Джон Бъркоу. Хойл е 158-ят председател на най-стария действащ парламент в света.