НОВИНИ

Липса на пари спира успехите на състезателите ни по естетическа гимнастика

Родители и треньори сами украсяват костюмите за състезанията по естетическа гимнастика на децата. Превръщането им в дизайнери се налага, защото спортът не се финансира от държавата. За да участват в състезания, националният отбор и клубовете разчитат изцяло на спонсори. Спортните цели на състезателките и треньорите обаче са големи и нашите момичета се нареждат сред най-добрите в света. За радостите, постиженията и трудностите, вижте в репортажа на Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:16, 05.04.2019
6069
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Медал от Световното първенство по естетическа гимнастика през май в Испания. Това е новата цел пред момичетата на треньора Лазарина Димитрова. Момичетата от клуба са състезателки и по художествена гимнастика. Въпреки че при естетическата няма уреди, гимнастичките казват, че това не я прави по-лесна.

Лазарина Димитрова - треньор по естетическа групова гимнастика, ЦСКА: Всички лепим дружно камъни по цели нощи, за да може трикото да изглежда в ето този вид. Аз и моята колежка казваме какво трябва да се случи и се консултираме непрекъснато и денонощно.
Борислава: Ние взимаме триката, лепим камъните и ги носим, за да си ги проверим на килима. Мама не ми дава много да помагам, но и аз съм помагала също на мама да ми лепи камъните по трикото.
Лазарина Димитрова - треньор по естетическа групова гимнастика, ЦСКА: Благодарение на Федерацията по естетическа групова гимнастика, които ни ги дадоха под наем, за да може да участваме на състезанието, имаме тези прекрасни трика. Нямаме възможност прекрасните момичета да имат собствени трика, с които да излязат и да си представят композициите на световните подиуми. Трикото е от федерацията, а украсата е от родителите. Но то всъщност не струва никак малко средства, защото камъните са най-важната част за едно трико. Струват може би колкото цялото трико - 400 лв., 500 лв. Всичко е много относително.

За участието на Световното първенство по естетическа гимнастика в Испания през май ще са необходими десет трика. Заминаването за състезанието обаче все още е под въпрос, докато клубът не намери спонсори.

Лазарина Димитрова - треньор по естетическа групова гимнастика, ЦСКА: Сумата, която трябва да заплати всяко едно от децата просто е непосилна за родителите. Между 1000 и 1500 лв. на дете е необходимо, за да заминем и нормално да изкараме едно състезание, защото дестинацията е далечна и всичко това се оскъпява.
Ренета Сачкова - треньор по естетическа групова гимнастика, ЦСКА: Едно време естетическата гимнастика беше много по-развита и хората бяха сякаш по-запознати с нея. Нашата цел и нашата мисия, нашето желание е отново да покажем на България какво всъщност представлява естетическата гимнастика, защото тя остана на заден план заради художествената.

Участието на големи първенства е все по-трудно и за Националния отбор по естетическа гимнастика. Тренировките на килима обаче не спират.

Карина - Национален отбор по естетическа групова гимнастика: Съчетанието ни е на тема "Диви животни". Това е последното съчетание, с което се подготвяме за Световното първенство в Испания, което е края на май. Засега най-голямата ни цел е да вземем златен медал от световно първенство.
Миряна - Национален отбор по естетическа групова гимнастика: Подготвяме се усилено и имаме големи цели. В света нашият отбор стои в момента в челната тройка.
Кристина Ташева - треньор на националния отбор по естетическа групова гимнастика: Момичетата се готвят от декември месец. Хубаво е, че ние участвахме на първата световна купа, която беше в София. За съжаление имаме доста голяма пауза от липса на състезания. Всъщност състезания има, но ние не можем да участваме на тях и сега са в един период, в който изчакват да дойде Световното първенство, което не е много в плюс на отбора. - Защо не може да участвате на тези състезания? - Конкретно и ясно, защото финансово нямаме тази възможност.

Въпреки успехите на момичетата, в бюджета на спортното министерство не са предвидени пари за този спорт.

Кристина Ташева - треньор на националния отбор по естетическа групова гимнастика: От 2015 г., до тогава винаги сме имали финансиране, дори, когато са взимали награди момичетата, имахме възнаграждения финансови и треньорите, и момичетата. И от 2015г. всъщност изведнъж стана незначим този спорт, незнайно защо. - Кой осигурява финансите в момента? - Финансите ги осигуряват родители на децата, което мисля, че за национален отбор на България не е редно. И самият клуб "Академик", който подпомага също Федерацията по естетическа групова гимнастика.

Въпреки неясното бъдеще, треньорите не се отказват. А момичетата от националния отбор и от клуб ЦСКА се заричат, че няма да се върнат без медал от Световното първенство в Испания, ако се намерят пари за заминаването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха над 4000 души заради пожар в Южна Корея
Евакуираха над 4000 души заради пожар в Южна Корея
Вкараха бивш хърватски премиер в затвора
Вкараха бивш хърватски премиер в затвора