НОВИНИ

Липсата на кадри става все по-голям проблем за селскостопанските производители

Липсата на кадри - и квалифицирани, и неквалифицирани става все по-тежък проблем за всички селскостопански производители. Това показаха дискусиите по време на VII-ата национална среща на Асоциацията на земеделските производители, която се провежда днес и утре край Варна. Основните теми тази година са националните приоритети в земеделието и общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2021 година.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
22:07, 06.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Гласуването на общата селскостопанска политика на Европейския съюз бе отложено за април, това поражда неясноти, но не заплашва българските производители, заяви председателят на земеделската асоциация Венцислав Върбанов.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България: С около 200 милиона евро са намалени средствата, които са в програмата за развитие на селските региони, но в сравнение с другите страни ние не сме толкова ощетени, защото в другите страни с около пет процента беше намален общият им бюджет.

Според земеделския министър Румен Порожанов за следващия седемгодишен период на програмата са необходими 300 милиона евро и те могат да бъдат осигурени чрез национално дофинансиране. Министър Порожанов съобщи, че се създава работна група по проектозакона за земеделските земи, който обединява четири сега действащи закона.

Румен Порожанов, министър на земеделието, горите и храните: Ще направим тази работна група, защото нещата са много деликатни. Когато става дума за пари и за управление на земя, интересите са абсолютно разнопосочни.

Преди началото на срещата министър Порожанов съобщи, че собствениците на прасета в село Тутраканци ще получат близо 30 хиляди лева компенсации за животните, които бяха евтаназирани заради положителни проби за африканска чума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Амстердам: Полицията е застреляла въоръжен мъж пред Централната банка
Стрелба в Амстердам: Полицията е застреляла въоръжен мъж пред Централната банка
Белият дом: Тръмп ще разговаря с колумбийския си колега за кризата във Венецуела
Белият дом: Тръмп ще разговаря с колумбийския си колега за кризата във Венецуела