НОВИНИ

Логото за председателство ни на Съвета на ЕС - с шевица, трикольор и кирилица

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева представи логото на България за председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Негов автор е художникът Тодор Ангелиев, чийто проект е събрал най-много точки в конкурса за лого, обявен миналата година.

bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 17.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Сред най-използваните символи на участниците в надпреварата са били розата, шевиците и кирилицата. Председателят на журито, избрало логото, проф. Георги Янков от Националната художествена академия, обяви, че са били изправени пред труден избор. Участвали са 180 творци, сред тях и чужденци. Победителят коментира, че го мотивирало това, че искал да направи хубаво лого, което да е графично добре поднесено и да дава лице на България.

Тодор Ангелиев - художник: "Използвах 3 български символа, които според мен най-добре отразяват българската идентичност пред Европа. Това са българската кирилица, българската шевица и българския флаг. Трябваше да ги свържа по някакъв начин и мисля, че се получи. С еднаквата големина на български и на латиница и на кирилица това исках да покажа, просто равнопоставеността на кирилицата спрямо латиницата и гръцката азбука в Европа".
;
Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието в оставка: Много благодаря, че г-н Ангелиев акцентира върху това, че - да, азбуките са равнопоставени. Както на повечето други страни, не може да бъде само на латиница, при нас трябва българската азбука, знакът за страната ни да бъде и преведен, за да могат да ни разберат. Но уверявам ви, тези 2 букви ще са известни в цяла Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежки информационно-консултантски центрове отново започват работа във Варна
Младежки информационно-консултантски центрове отново започват работа във Варна
Разясниха отговорностите на кметовете в Кюстендилско през зимата
Разясниха отговорностите на кметовете в Кюстендилско през зимата