НОВИНИ

Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите

Няма опасност за залива и за туристите от мазутния разлив край Созопол, стана ясно след заседанието на кризисния щаб в Бургас. Министърът на транспорта Ивайло Московски и екоминистърът Нено Димов, заедно с шефа на Морска администрация капитан Живко Петров и водолазни специалисти от Военната база "Атия" обсъждаха мерките за овладяване на разлива от потъналия преди близо сто години край Созопол кораб "Мопанг". Екип на БНТ участва навътре в морето в проверка с дрон за това колко е голям разливът и в каква посока го движи вятърът.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:04, 13.08.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Транспортното министрество ще преговаря с фирма, която притежава оборудване за източване на мазута от близо 35 м дълбочина, съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Той увери,че още вчера разливът е локализиран с бонови заграждения.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Абсолютно на 100% няма никакъв риск нито за туристите, нито за туристическия бранш, нито за екологията. Мерките са изключително бързи и навременни и те продължават и към настоящия момент.

Оградена е площ от близо 500 кв. м. Нефтените петна ще бъдат почистени, а периметърът от утре ще се разшири, за да се гарантира, че няма да има никакво замърсяване в Созополския залив.

Нено Димов, министър на околната среда: Проверяват се извънредно плажовете, на този етап не е установено замърсяване, концесионерите са инструктирани да почистват и да сигнализират, ако се появи замърсяване по плажовете.

Днес водолазите и кметът на Созопол Панайот Рейзи направиха нов оглед и кадри с дрон на разлива и боновите заграждения. Екип на БНТ беше на борда и видя избиващите на повърхността петна. Утре водолазният екип трябва да се спусне до потъналия кораб, за да открие мястото, от което изтича горивото.

За проблема с изтичането на мазут информация вчера първи подаде водещият на "Денят започва с култура" Михаил Заимов, известен морски пътешественик, който се занимава и с подводни спортове.

Михаил Заимов: От утре ще вържем боновите съоръжения статично за кораба и разливът ще бъде окончателно овладян.
Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Има изтичане и трябва задължително максимално бързо колкото и мазут да има в танкерите долу, да бъде изтеглен от кораба.

Корабът "Мопанг" е потънал през 1921 г, заседнал е на дълбочина 30 м след остров "Свети Иван" край бреговете на Созопол. Данните от архива показват, че резервоарите му са с 650 т вместимост, но в момента в кораба има 150 т мазут.

Пробите от тежките фракции в района на кораба са изпратени в специализирана лаборатория в Плевен и резултатите ще излязат до седмица. Пробите от водата по плажовете около Созопол сочат, че няма никакви замърсявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявяват нов търг за доставка на линейки заради липса на оферти
Обявяват нов търг за доставка на линейки заради липса на оферти
Агенцията по вписванията: Няма злоупотреба след срива в Търговския регистър
Агенцията по вписванията: Няма злоупотреба след срива в Търговския регистър