COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите

Няма опасност за залива и за туристите от мазутния разлив край Созопол, стана ясно след заседанието на кризисния щаб в Бургас. Министърът на транспорта Ивайло Московски и екоминистърът Нено Димов, заедно с шефа на Морска администрация капитан Живко Петров и водолазни специалисти от Военната база "Атия" обсъждаха мерките за овладяване на разлива от потъналия преди близо сто години край Созопол кораб "Мопанг". Екип на БНТ участва навътре в морето в проверка с дрон за това колко е голям разливът и в каква посока го движи вятърът.

от Веселин Григоров
20:04, 13.08.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Транспортното министрество ще преговаря с фирма, която притежава оборудване за източване на мазута от близо 35 м дълбочина, съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Той увери,че още вчера разливът е локализиран с бонови заграждения.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Абсолютно на 100% няма никакъв риск нито за туристите, нито за туристическия бранш, нито за екологията. Мерките са изключително бързи и навременни и те продължават и към настоящия момент.

Оградена е площ от близо 500 кв. м. Нефтените петна ще бъдат почистени, а периметърът от утре ще се разшири, за да се гарантира, че няма да има никакво замърсяване в Созополския залив.

Нено Димов, министър на околната среда: Проверяват се извънредно плажовете, на този етап не е установено замърсяване, концесионерите са инструктирани да почистват и да сигнализират, ако се появи замърсяване по плажовете.

Днес водолазите и кметът на Созопол Панайот Рейзи направиха нов оглед и кадри с дрон на разлива и боновите заграждения. Екип на БНТ беше на борда и видя избиващите на повърхността петна. Утре водолазният екип трябва да се спусне до потъналия кораб, за да открие мястото, от което изтича горивото.

За проблема с изтичането на мазут информация вчера първи подаде водещият на "Денят започва с култура" Михаил Заимов, известен морски пътешественик, който се занимава и с подводни спортове.

Михаил Заимов: От утре ще вържем боновите съоръжения статично за кораба и разливът ще бъде окончателно овладян.
Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Има изтичане и трябва задължително максимално бързо колкото и мазут да има в танкерите долу, да бъде изтеглен от кораба.

Корабът "Мопанг" е потънал през 1921 г, заседнал е на дълбочина 30 м след остров "Свети Иван" край бреговете на Созопол. Данните от архива показват, че резервоарите му са с 650 т вместимост, но в момента в кораба има 150 т мазут.

Пробите от тежките фракции в района на кораба са изпратени в специализирана лаборатория в Плевен и резултатите ще излязат до седмица. Пробите от водата по плажовете около Созопол сочат, че няма никакви замърсявания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС разшири санкциите срещу Турция
ЕС разшири санкциите срещу Турция
Емоциите и спомените от голямото шоу MTV Presents: Varna Beach
Емоциите и спомените от голямото шоу "MTV Presents: Varna Beach"