НОВИНИ

Локализираха пожарите край Атина

В Гърция огнеборците успяха да локализират пожара, който четири дни бушуваше в района на Атина. Борбата с огъня обаче продължава. Усилията се насочват към разследването. Подозренията са, че много от пожарите са умишлени.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:30, 16.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Пожарите изправиха дори свикналата с подобни стихии Гърция пред сериозно изпитание. Всички сили бяха хвърлени в битката за ограничаване периметъра на пламъците. Дори през изминалата нощ работата на пожарникарите не спря. В района на Капандрити на 45 км. от Атина действаха три самолета и шест хеликоптера за гасене на пожари, заедно с 210 огнеборци и близо 100 военни. Тежкият пресечен терен и вятърът силно затрудниха работата им.

Днес северно от Атина вече няма огнен фронт, а само отделни тлеещи огнища.

;

Огънят тръгна в неделя от селището Каламос в крайбрежната зона североизточно от столицата и бързо се разпространи в още три града. Вчера премиерът Ципрас призна, че страната се е разминала с най- лошото, а след като днес ситуацията се подобри значително, Гърция оттегли молбата си за международна помощ в битката с огъня. Овладяна е и ситуацията на остров Закинтос.

Продължителната суша и горещините допринесоха за мащаба на стихията, като в цяла Гърция бушуваха 33 пожара. Според гръцките медии, пожарите на Закинтос и в Каламос са подпалени умишлено, като мотивите засега са обект на спекулации - от разчистване на терен за строителство до хипотези за разчистване на сметки.

Еднозанечн е само гневът на гърците, които искат да видят подпалвачите наказани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече посетители в Парка за танцуващи мечки край Белица
Повече посетители в Парка за танцуващи мечки край Белица
Трета жена обвини Роман Полански в сексуален тормоз
Трета жена обвини Роман Полански в сексуален тормоз