COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Руски учен представи пред БНТ мерки срещу замърсяването въздуха в София

Транспортът е основен виновник за мръсния въздух в повечето големи градове и София не прави изключение от тази статистика. Това каза в интервю за "По света и у нас" професор Али Абшаев. Руският учен специализира в борбата с екстремните климатични явления.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:12, 11.12.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Човекът не е дорасъл, за да моделира климата в големи мащаби, но науката и технологиите вече предлагат локални решения за справяне със зачестяващите екстремни прояви на климата - бури, градушки, токсични мъгли. Професор Али Абшаев работи с метеоролози, физици и инженери по цял свят, за да приложи най-ефикасните решения за климатичните диагнози по места. За смога при температури около нулата, какъвто и този в София, руският учен има поне две рецепти.

Проф. Али Абшаев: Чрез създаване на специфично електрическо поле, може да се стимулира коагулацията на вредните частици във въздуха. Така частиците се привличат, окрупняват се, натежават и падат на земята като дъжд.

Руският учен определя другия метод като "динамичен".

Проф. Али Абшаев: При него се инсталира авиационен двигател. Въздушната струя разчиства мъглата от важни обекти като самолетни писти за излитане и кацане или натоварени магистрали, където видимостта е от голямо значение.

Според професор Абшаев няма как да се определи цената на такива решения, защото инвестицията в здравето на нацията, икономиката и привличането на туристи е безценна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради обилен снеговалеж е затворен проходът "Предел" за камиони над 12 тона
Заради обилен снеговалеж е затворен проходът "Предел" за камиони над 12 тона
Властите в Пловдив подеха акция срещу горенето на отпадъци
Властите в Пловдив подеха акция срещу горенето на отпадъци