НОВИНИ

Локомотив Пловдив празнува на Шести септември

В началото на 20-те години в големите български градове възникват няколко квартални отбора. В онези години спортните клубови са по скоро общности, чиито цели надхвърлят физическата активност, с са ядро, около което се сплотява цялата махала. Как започва историята на Локомотив Пловдив – разказва следващото видео.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
16:40, 05.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Всичко започва в началото на 20-те години на миналия век. Ентусиазрани младежи с любов към играта основават клубове и полагат началото на най-големия в четвърти район на града. От обединението на два от тези клуба – Караджа и Атлетик се учредява спортклуб, предшественик на днешния Локомотив. Основаването на Спортклуб става на 25 юли 1926 година в читалище „Иван Вазов”.

Ангел Ангелов – автор на книгата „Оттук започва любовта. Хроники на Пловдивския любимец”
"Освен спорта спортният клуб е схващал своята функция като обществена – на възпитаване на граждански добродетели, на солидарност, на толерантност, на взаимопомощ, на извисяване. Да кажем Спортклуб в края на 20-те години учредява квартална библиотека, достъпът до която е свободен и членовете на клуба изобщо всички, които живеят в тази махала, около понеделник пазара, имат достъп до книги.

40-те години носят първите големи успехи за Спортклуб. На два пъти играе финали за купата на царя. Отборът може да се похвали със свои привърженици. Три хиляди пловдивчани пътуват до София за финала на купата през 42-ра година.

Владимир Владимиров – съавтор на книгата „Оттук започва любовта. Хроники на Пловдивския любимец”
"Клубът достига до степен такава през 40-те години говорим за най-голямата организация по брой членска маса. Черно-белият цвят и червеният винаги е присъствал в клубните цветове като първото райе, което за нас е свещено, се появява 51-ва година. Привържениците на Локомотив винаги са били зад отбора си, дори в тежките времена са били по сплотени. И някак си по-съпричастни с клуба."

Все още липсва един важен компонент, за да се нарече отбора голям. Време е пропускът да бъде поправен, време е за шампионска титла. През лятото на 2003-та година на треньорския пост застава Eдуард Eраносян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 души бяха убити при двоен бомбен атентат в Кабул
Над 20 души бяха убити при двоен бомбен атентат в Кабул
Двама загинаха, след като малък самолет се разби край Костенец
Двама загинаха, след като малък самолет се разби край Костенец