НОВИНИ

Лондон и Брюксел се споразумяха за отстъпки по Брекзит

Пробив в преговорите за Брекзит. След извънредна среща късно снощи в Стрaсбург, премиерът на Великобритания Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха допълнителни правни гаранции за Великобритания по сделката за развода. Остават часове преди ключовото второ гласуване на сделката в Камарата на общините в Лондон. Вижте подробности от специалните ни пратеници в Страсбург Александър Марков и оператора Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 12.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

След извънредна тричасова среща късно снощи в Страсбург Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер дадоха извънредна пресконференция, на която обявиха, че са постигнали компромис за Брекзит.

Тереза Мей призова Камарата на общините да подкрепи сделката за Брекзит, а от своя страна Юнкер заяви, че ревизита е втори шанс и че трети няма да има.

Основните два акцента след ревизирането са, че Великобритания ще може да напусне както Митническия съюз, така и единния пазар на ЕС, когато прецени. Освен това, до декември 2020 г. Лондон и Брюксел ще трябва да намерят алтернатива на предпазния ирландски механизъм.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Премиерът и аз договорихме правнообвързващ инструмент, който ще бъде част от споразумението за оттегляне. Той ще осигурява разяснение и правни гаранции свързани с т. нар. предпазен механизъм.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Депутатите бяха категорични, че са нужни гаранции, свързани с предпазния механизъм. Днес ние ги осигурихме. Сега е време да бъдем заедно, да подкрепим подобрената сделка за Брекзит, и да изпълним волята на британския народ.

Веднага след като ревизията беше обявена, последваха разнопосочни реакции. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, призова документът да бъде отхвърлен. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Великобритания да подкрепи тази сделка.

Гласуването в британския парламент е късно тази вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднал от покрив сняг премаза автомобили в Пампорово
Паднал от покрив сняг премаза автомобили в Пампорово
Интернет става на 30
Интернет става на 30