По отношение на Брекзир, ЕС си поставя три основни цели, обяви днес в Страсбург главният преговарящ с Лондон по темата. След като страната напусне Евросъюза, преговорите ще продължат още 11 месеца.

Излизането на Великобритания от ЕС вече е сигурно, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, която сподели очакванията си за следващите месеци.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Ако не постигнем споразумение до края 2020 г., ще се окажем в много сложна ситуация, която очевидно ще навреди много на интересите на ЕС, но ще окаже още по-негативно влияние върху Великобритания.

На последната сесия на парламента за тази година, изказване направи и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕС: Рамката на бъдещите отношения е много добре очертана. В 36 страници всяка дума е приета от нас и от премиера Борис Джонсън, две неща могат да намалят нашата амбиция - различията, които могат да се появят в отношенията ни и времето, което може да се окаже недостатъчно.

Барние очерта три основни цели - ратификация на договора за излизане от ЕС, изготвяне на договор за Ирландия и Северна Ирландия и увеличаване на времето за преговори, ако това се окаже недостатъчно. Приоритетните сектори в преговорите ще бъдат търговия, образование и статут на гражданите.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Готвим се за следващия етап, знаем каква е позицията, знаем накъде искаме да отидем, трябва да защитим европейските интереси и вътрешния пазар. Много спокойно трябва да се действа.

До 31 декември 2020 г. ще продължи преходният период, през който Великобритания ще остане част от митническия съюз и единния пазар. След това ще влязат в сила договорените нови правила.