НОВИНИ

Лондон не изключва московска връзка в отравяне на бившия шпионин

Британското правителство се закани с ответни мерки, ако се докаже, че Москва стои зад предполагаемото отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Това включва дори отказ от участие в световното първенство по футбол в Русия. Кремъл отрече връзка с инцидента в Югозападна Англия и предложи съдействие на разследването.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:45, 06.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

66-годишният Скрипал, бивш полковник от руското военно разузнаване, и дъщеря му Юлия се борят вече две денонощия за живота си в болница в Солсбъри. Те са били открити в неделя в безпомощно състояние след като се хранили в пицария в английския град. Разследването се води от антитерористичния отряд на британската полиция. От там разпространиха кадри на Скрипал и Юлия от охранителна камера и обявиха, че не изключват версията за отравяне.

Джейми Пейн, очевидец: Тялото на жената беше като мъртво. Краката ѝ бяха вдървени, замръзнали след последна конвулсия. Очите й бяха широко отворени и напълно бели. Мъжът също беше вкочанен.
;

Скрипал получи убежище във Великобритания през 2010 година, като част от сделка за размяна на шпиони между Съединените щати и Русия. В родината си преди това той беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото разкрил пред британското разузнаване МИ6 имената на десетки руски шпиони на Запад.

Ако се докаже, че е отровен, случаят поразително би приличал на убийството в Лондон на друг бивш руски шпионин с радиоактивния изотоп полоний-210.

;
Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания: Почитаемите депутати ще си припомнят смъртта на Александър Литвиненко през 2006-а. Не бива да се съди прибързано, но мога да уверя, че ако се докаже отговорност на някоя държава, правителството ще отвърне както подобава.

Борис Джонсън уточни, че ако Москва се окаже замесена, може да й бъдат наложени още по-тежки санкции. И дори националният отбор на Англия да бъде изтеглен от предстоящото световно първенство по футбол в Русия. Говорителка на руското външно министерство нарече тази закана "дивотия". А Кремъл отрече каквато и било връзка със случая в Солсбъри и предложи услугите си на разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров
Отново протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров
От ГЕРБ нямат нищо против прокуратурата да бъде сезирана за сделката с ЧЕЗ
От ГЕРБ нямат нищо против прокуратурата да бъде сезирана за сделката с ЧЕЗ