НОВИНИ

Лондон поиска независим анализ на веществото, отровило Скрипал

Лондон е поискал от Организацията за забрана на химическите оръжия да извърши независим анализ на нервнопаралитичното вещество, което е било използвано за отравянето на Сергей Скрипал. Това заяви британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:01, 15.03.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

По настояване на Великобритания, Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди кризата в отношенията между Лондон и Москва.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: Съединените щати са напълно солидарни с Великобритания. Според Съединените щати Русия е виновна за атаката.

Вчера Лондон обяви, че в отговор на нападението срещу бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му, ще експулсира на 23-ма руски дипломати. Те имат една седмица да напуснат кралството. Освен това Великобритания временно преустановява всички предвидени двустранни отношения на високо равнище.

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Поставиха ни ултиматум и от нас беше поискано за 24 часа да признаем, че сме извършили престъпление. Ние не говорим езика на ултиматумите, не го използваме с никого и няма да позволим да го използват и срещу нас.

Кризата в отношенията между двете държави ще бъде обсъдена на днешната среща на Съвета на НАТО. А в понеделник британският външен министър Борис Джонсън ще разговаря по случая с първите дипломати от Евросъюза.

Бившият руски шпионин Скрипал и дъщеря му все още са в болница с опасност за живота. Те бяха намерени на 4 март в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков инспектира свлачището в района на село Тикале
Николай Нанков инспектира свлачището в района на село Тикале
Режисьорът на филма Силиконова душа за любовта, която се смяташе за табу
Режисьорът на филма "Силиконова душа" за любовта, която се смяташе за табу