НОВИНИ

Лондон все по-близо до началото на Брекзит

Британският премиер днес отново увери, че Великобритания твърдо ще напусне ЕС, но не напуска Европа. Тереза Мей отново коментира бъдещето на Острова, часове след като парламентът одобри на трето и последно четене законопроекта за задействане на член 50 от Лисабонския договор.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:32, 09.02.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Надежден партньор - както в търговията, така и в борбата с глобалните проблеми и най-вече в областта на сигурността - такава Великобритания след "Брекзит" обещава Тереза Мей. А разводът е все по-близо, след поредната преодоляна пречка пред правителството за задействане на процедурата по напускане на Общността.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Великобритания остава твърда в желанието си да задейства член 50 до края на март. Снощи се приближихме една крачка по-близо до това. Ще се борим за всеобхватно и изгодно и за двете страни споразумение. Но няма да спрем да бъдем част от решението на проблемите на Европа.

Бурни дебати, съдебни процеси, спорове и дори оставки в парламента - всичко това предшества вчерашното трето и последното четене на законопроекта, който дава право на правителството на Тереза Мей да започне преговори по напускане на ЕС.

С 494 гласа "за" и 122 "против", долната камара даде зелена светлина на "Брекзит". В знак на протест, група шотландски депутати запяха "Одата на радостта" по време на гласуването.

Шотландия все още не се е отказала от идеята да напусне Великобритания, за да остане член на ЕС. Тереза Мей обаче заяви, че това на практика е невъзможно.

133 думи - толкова е дълъг спорният законопроект за Брекзита. Правителството отказа да нанася поправки в него, за да не се налага да го съгласува и с регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Сега последната дума има Камарата на лордовете, където обаче мнозинството е против идеята за развод между Лондон и Брюксел. Горната камара трябва да се произнесе най-късно до края на този месец. Правителството обеща да задейства член 50 от Лисабонския договор до 31-ви март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети ден част от източните квартали на София нямат парно и топла вода
Пети ден част от източните квартали на София нямат парно и топла вода
Изграждат зона за отдих на крайбрежната алея във Варна
Изграждат зона за отдих на крайбрежната алея във Варна