НОВИНИ

Ловно дружество "Варненски сокол" навърши 130 години

Ловно-рибарското дружество "Варненски сокол" навърши 130 години. То е основано в първите години след Освобождението от видни представители на интелигенцията във Варна и не е прекъсвало дейността си до днес. Дружеството е сред малкото организации в страната, които отглеждат и разселват десетки муфлони и елени.

bnt avatar logo
от Татяна Кисьова
14:42, 08.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

През годините във "Варненски сокол" членуват търговци, предприемачи, кметове. И днес членовете на дружеството остават верни на традициите - да възпитават младите да пазят природата и дивеча.

Кольо Панотов, председател на Ловно - рибарско дружество "Варненски сокол" Основната функция на българския ловец е да комуникира плътно с природата, да полага максимум усилия и грижи за увеличаване популацията на дивеча в същата природа.

Варненското дружество се гордее, че никога не е имало ранени ловци. Дружинката им пък в село Приселци отглежда и разселва едри бозайници.

Валери Джамбазов, председател на ловната дружинка в село Приселци: Започнали сме от два елена, в момента имаме десет, имаме от елени малки, които се увеличават всяка година с по шест – седем млади, прирастът е много добър. Миналата година разселихме 87 муфлона, сега ще разселим и елените.

В дружеството членуват над 2000 ловци и риболовци. Във "Варненски сокол" не липсват и представителки на нежния пол. 30 дами ловуват наравно с мъжете.

Денка Георгиева, ловец от дружинка село Тополи: На птичи лов принципно не излизам, излизала съм единствено на водоплаващ дивеч, това за мен е най-хубавия дивеч. Стига да позволи сезонът – да е хубава зима, да има сняг, да е приятно – там дебненето на дивеча е едно от основните неща.Трябва да имаш и хубаво куче.

По повод годишнината на дружеството бяха организирани състезания по ловна стрелба и спортен риболов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха руски разследващ журналист в продажба на наркотици
Обвиниха руски разследващ журналист в продажба на наркотици
Започна възстановяване на сградата на ГКПП-Златарево
Започна възстановяване на сградата на ГКПП-Златарево