НОВИНИ

Ловци искат да се свали забраната за лов на диви прасета

За увеличена популацията на дивите прасета в Русенско сигнализират ловците. Според тях това е предпоставка за по-бързо разпространение на африканската чума по свинете, която е обхванала цяла Румъния, а вече има огнища и у нас. Броят на прасетата в буферните зони, където беше забранен ловът с кучета, е повишен двойно и ловците настояват за отмяна на забраната.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
10:20, 19.05.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Поне с 20 на сто се е увеличил броят на дивите свине в граничната зона. Държавният план за отстрел изобщо не е изпълнен, казват русенските ловци. В село Бръшлен дружинката излязла два пъти и се отказала.

Валентин Димитров, ловна дружинка, с. Бръшлен: При нас тази година отстрелът е нула поради забраната.
Десислав Маринов - Ловно-рибарско дружество - с. Николово: В тези мочурища няма как човек да подгони дивата свиня и да бъде отстреляна. Ловът без кучета е неефективен.

Ловците са готови да помогнат да се намали опасността от разпространение на африканска чума, ако им се позволи да ловуват с кучета.Областната управа в Русе също подкрепя предложението им за отмяна на забраната.

Пламен Цветков - председател на Сдружение Ловно-рибарско дружество „Филип Тотю" - Русе: Знаем в Румъния колко много огнища има - всеки момент през реката може да дойдат при нас.
Свилен Иванов - заместник областен управител на Русе: Сега най-важното е да не се позволява пренасянето от дивите свине в домашните стопанства, тъй като контролът върху дивите свине е невъзможен. Те имат много голям обхват на обхождане - 50 км.

В България случаи на африканска чума по свинете са открити в областите Силистра, Варна и Добрич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арменска и италианска кухня днес на панаир на кулинарното изкуство в Пловдив
Арменска и италианска кухня днес на панаир на кулинарното изкуство в Пловдив
Слаба e реколтата от череши в Пловдивско заради сланите
Слаба e реколтата от череши в Пловдивско заради сланите