НОВИНИ

Лозан Панов е против поправки за разследване на тримата големи в съдебната власт

Председателят на Върховния касационен съд се обяви против предлаганите от правосъдния министър промени в Закона, които целят създаване на правила за разследване на тримата големи в съдeбната власт. Лозан Панов коментира още, че няма да подава оставка заради поредната проверка срещу него. Тя беше разпоредена от главния прокурор по повод закупeния от съпругата на съдия номер едно апартамент от "Артекс" на ниска цена.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:46, 17.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Според Лозан Панов промените в Закона за съдебната власт, които новият правосъден министър Данаил Кирилов предлага са същите, каквито вече са били обсъждани.

Лозан Панов, председател на ВКС: Изкуственото пришиване на двамата председатели на върховни съдилища към главния прокурор е тема, която и преди съм дискутирал. Няма как тя да бъде приемлива за българското законодателство, доколкото такива предпоставки съществуват.

Според съдия номер 1 проблемът е, че всички прокурори са подчинени на главния прокурор и така няма кой да разследва обвинител номер 1, за разлика от председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Колегата му председател на Върховния административен съд, обаче е на мнение, че първо трябва да се видят предложенията на промени.

Георги Чолаков, председател на ВАС: Така или иначе това е въпрос на дебат, на обсъждане и съответно на приемане от законодателния орган. Пак казвам, трябва да са ясни правилата, по които ще бъдат разследвани тримата големи. Аз не бягам от отговорности, но до са ясни правилата, по които те ще се случват.

Лозан Панов е против и промените, които касаят предсрочното прекратяване на мандата на "тримата големи" в съдебната власт, защото Закона и сега предвижда при кои случаи това може да се случи.

Лозан Панов, председател на ВКС: Оставам с впечатлението, че се търси по-скоро основание, а не се търсят законови предпоставки, защото законови предпоставки има.

Съдия номер едно отказа да отговаря на въпроси свързани с мнението на съпругата му, че в България няма правосъдие и решенията на съда са "извращение с правото".

Пред конференция организирана от "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение "Боец" Панов подчерта, че Висшият съдебен съвет се опитва да подчини съда.

Лозан Панов, председател на ВКС: Ако кажа, че независимостта на съдебната система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос - ще трябва да добавя и още нещо: Мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят. Защото настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече се е прицелил в креслото на главния инспектор.

Според председателя на ВКС Лозан Панов корупцията е необезпокоявана и всепроникваща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: 100 пъти Черното пиле
ДРУГИТЕ новини: 100 пъти "Черното пиле"
Правителството отпусна 866 000 лв. за визитата на папа Франциск
Правителството отпусна 866 000 лв. за визитата на папа Франциск