НОВИНИ

Лозан Панов настоява за промени в Конституцията

Промени в Конституцията - с цел реформи в дълбочина в прокуратурата и създаване на механизъм за контрол на главния прокурор - за това е настоял председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на среща с премиера Бойко Борисов. На разговора присъстваха ресорният вицепремиер Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. След разговора Панов потвърди, че е повдигнал и темата за актуалния скандал "ЦУМ- гейт". Вижте репортажа на Пенка Ангелова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:44, 19.05.2017
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Близо 2 часа председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разговаря с премиера Бойко Борисов - по текущите скандали и за това как да продължи реформата в съдебната власт. Борисов не дойде на пресконференцията след срещата. В Хитрино коментира, че по всички теми в съдебната система може да се разчита на него, стига това да не обслужва политически интереси. И каза, че е оптимист, че ще се намери най-доброто решение за реформата.

Бойко Борисов - министър-председател: Когато се създават, се създават междуличностни конфликти между различни представители на прокуратурата, следствието, преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии. Нищо добро не може да очаква съдебната система и това казах на г-н Панов. Иначе благодаря след тези срещи на омбудсман, на телевизионни водещи, подобни извън партийните централи... и г-жа Нинова говори за паралелна държава, точно това е паралелна държава. Никой не иска да се види с мене през тези два месеца и аз щях да се почуствам поласкан, ако ме поканят в ЦУМ.

Председателят на ВКС обясни, че "ЦУМ-гейт" и още Костинброд, КТБ и скандала с незаконните записи от къщата на премиера в Банкя са примерите, с които е мотивирал пред премиера нуждата от промяна в Конституцията.

Лозан Панов - председател на ВКС: Които сочат, че всеки трябва да носи отговорност - всякакви интерпретации за лични конфликти между мен и главен прокурор намирам за неоснователни, внушения за политика също.

Панов и министрите Захариева и Цачева се разминаха както в оценката си за досегашните реформи на ГЕРБ, така и затова дали се налагат нови промени в Конституцията. Председателят на Върховния касационен съд заяви, че преди 2 години не е направено достатъчно.

Лозан Панов - председател на ВКС: В дълбочина реформа трябва да се направи, всякаква мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Мимикрия на реформа не е имал намерение никога кабинетът да прави, нито предишният парламент.

Цачева и Захариева се съгласиха, че трябва да има механизъм за проверка и разследване на скандали от типа "ЦУМ-гейт", но не се ангажираха с конкретна инициатива. Те обясниха, че конституционните промени през 2015 година са били дотам, докъдето за тях е имало мнозинство. И призоваха Лозан Панов да предложи конкретни текстове, като правосъдният министър се ангажира със законодателна инициатива.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Това, за което аз апелирам, е в най-бърз порядък да се дадат конкретни текстове - какво се разбира под дълбочина на реформата. Всички останали трябва да сме наясно, че само с бланкетни понятия, с общи формулировки, ние рискуваме да останем там, където сме в момента.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Нашият призив и нашето мнение е, че да, това е изключително важна реформа, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията.

Лозан Панов обяви, че това е първата от поредица разговори с лидерите на парламентарните партии. Отправил е предложение за среща и до президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​22-годишен хакер проби системата на Агенция Митници
​22-годишен хакер проби системата на Агенция "Митници"
Земеделци се отказват да отглеждат плодове и зеленчуци поради липса на пазар
Земеделци се отказват да отглеждат плодове и зеленчуци поради липса на пазар