НОВИНИ

Заключения за катастрофата със самолета на Джърмануингс над френските Алпи

Пилотът Андреас Лубиц, който на 24 март миналата година разби самолет във френските Алпи, е бил на антидепресанти в момента на катастрофата. Това се казва в окончателния доклад на френското Бюро за разследвания и анализи, оповестен дни преди годишнината от трагедията със самолета на германската авиокомпания Джърмануингс, при която загинаха 150 души.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:13, 13.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Катастрофата със самолета на Джърмануингс е умишлено предизвикана от втория пилот, потвърждават окончателно френските следователи. Андреас Лубиц е имал зад гърба си остра депресия, но психичните проблеми са се възобновили. Това е установил един лекар две седмици преди катастрофата.

Арно Дежарден, Бюро за разследвания и анализи: Този лекар е поставил диагноза за възможна психоза и е препоръчал приемане в психиатрична клиника.

Лекарят не е уведомил за проблема авиационните власти. Седмици преди трагедията Лубиц се е консултирал и с други медици.

Арно Дежарден, Бюро за разследвания и анализи: Много частни лекари са имали информация, че вторият пилот е болен. Някои дори са знаели, че той е пилот. Но информацията не е стигнала до авиационните власти, нито до Джърмануингс.
;

В доклада се отбелязва, че в германските разпоредби липсват ясни принципи за действия, когато има заплаха за обществената сигурност.

Арно Дежарден, Бюро за разследвания и анализи: Затова са нужни по-ясни правила, за да се дефинира кога може да се изиска нарушаване на лекарската тайна, за да се запази обществената сигурност, особено когато пациентите са пилоти и превозват пътници.

Бюрото призова европейските власти да затегнат правилата за проверки на пилотите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зад завесата на новия пети сезон на Под прикритие в ефира на БНТ
Зад завесата на новия пети сезон на "Под прикритие" в ефира на БНТ
Протест срещу изграждане на мини-ВЕЦ край луковитско село
Протест срещу изграждане на мини-ВЕЦ край луковитско село