НОВИНИ

Луис Компанис - премиерът, който обяви независимост

Скандал разтърси Испания - говорителят на управляващата Народна партия отправи закана към каталунския лидер Карлес Пучдемон, че ако обяви независимост, може и да последва съдбата на Луис Компанис - арестуван и убит през 30-те години каталунски премиер. После говорителят се оправда, че не е разбран правилно и не е имал предвид екзекуцията. Кой е Компанис и защо каталунците го приемат за свой национален герой - припомня Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:34, 10.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Едно необмислено изказване, рискува да коства поста на говорителя на Народната Пария Пабло Касадо. На въпрос какво ще направи правителството, ако Карлес Пучдемон реши да обяви независимост, той каза:

Пабло Касадо, говорител на Народната партия дата: На 6-и октомври се навършиха 83 години, откакто Луис Компанис обявява независимостта на Каталуния. Вярваме, че историята не бива да се повтаря и се надяваме, че утре няма да бъде обявено нищо, защото този, който го обяви, може да последва съдбата на онзи, който направи същото преди 83 години.

След остри критики от политиците в Мадрид, Касадо уточни, че е имал предвид арест.

За какво всъщност става дума? През 31-а година в Испания е провъзгласена Втората испанска република, а кралят бяга в изгнание. Регионите получават право на автономно управление. С идването си на власт, режимът на генерал Франко се опитва да смаже автономията.

На 6-и октомври каталунският лидер Луис Компанис повежда въстание и провъзгласява Каталунска държава в рамките на Испанската федерална република. Въстанието е потушено.

Той лежи в затвора, после бяга във Франция, но през 40-та година е заловен от нацистите и предаден на Франко. Подложен е на мъчения и осъден на смърт. Присъдата му е изпълнена на 15 октомври същата година в Барселона. Отказва превръзка на очите си, а миг преди изстрелите, успява да извика "За Каталуния!".

И до днес каталунците приемат Луис Компанис за свой национален герой, на негово име са кръстени стадиони и булеварди

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавен архив - Благоевград съхранява повече от 2 километра архивни документи
Държавен архив - Благоевград съхранява повече от 2 километра архивни документи
Човек с фалшива самоличност във фейсбук ужили с пари доверчиви хора
Човек с фалшива самоличност във фейсбук "ужили" с пари доверчиви хора