НОВИНИ

Червен лук вместо тютюн

В благоевградското село Логодаж замениха тютюнопроизводството с отглеждането на италиански сорт червен лук. Той се различава от българския, защото е по-сладък и сочен. Италианският лук се отглежда от 8 години в Логодаж, защото печалбата е добра, а и е по-лесен за отглеждане от тютюна. Поръчката за производство на лука се дава още в началото на годината от италиански инвеститори, а изкупуването му е сега - през ноември.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
11:33, 27.11.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От 3 години семейството на Божура Стоицова вместо тютюн отглежда 4 декара червен лук, който е хибриден сорт, пренесен от италианския полуостров Калабрия. Жената се похвали ,че реколтата е изключително добра и всяка година изкарват по около 10 тона. Захванали се с новото производство, защото килограм лук се изкупува за 1,20 лева. Хората от селото разказаха,че лично италианският инвеститор пристигнал при тях и установил, че климатичните условия и почвата са изключително добри за отглеждане на този сорт и предупредил, че зеленчукът трябва да се полива поне два пъти седмично, за да бъде сочен и със сладникав вкус.

Божура Стоицова: "Той семето ни даде, а семето е много скъпо, 300 лева килото. Първоначалното като го вземахме купихме семето и след това почнахме полека. Сеем леха, след това го плевим, разсаждаме го, копам го, плевим, много трева кара и се слага винаги ,то ,за да расте."

За да се съхранят главите на лука е задължително да се сплитат на дълги плитки.

"Есенно време-септември месец октомври почваме да го изваждаме и го редим ето тук, е тук целия по пътя и го плетем."

Над 1000 лева струва, обработването на нивата със земеделска техника, наторяването и пръскането против плевели и болести, обясни Божура Стоицова.

"Ако не го напръскаш той се разболява, разбираш ли, и го пръскаме с препарати, купуваме, много пари се дава и за препаратите.

Зеленчукът в Италия се търси много, разказаха жители на селото, защото е богат на витамин С и се препоръчва по време на диети. Червения кромид се използва за салати, както и за подправки на пици в Италия.

До няколко дни в селото се очаква с тирове да бъде изкупен италианския лук. Семейството на Божура Стоицова очаква да получи около 10 хиляди лева от новата продукция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар отне живота на майка и двете ​ѝ​ деца
Пожар отне живота на майка и двете ​ѝ​ деца
Куба е в траур, Маями ликува
Куба е в траур, Маями ликува