Американското автошоу на луксозните автомобили в Детройт започна. То предхожда ежегодното международно изложение, което стартира след четири дни.

"Галерията", както наричат откриващото събитие, представя 29 свръхлуксозни автомобила на обща стойност 10 милиона щатски долара.

Дъг Норт, зам.-ръководител на Северноамериканското международно автошоу: Всички автомобили, които показваме, са за продан. Всяка година се продават по няколко от тях. Някои от купувачите взимат ключовете на момента и ги подкарват още същия ден.

Експото представя и модели на по-поносими цени. Както обикновено, пикапите и автомобилите с повишена проходимост са най-привлекателни за американците заради все още господстващото съчетание - евтин безин и ниски кредити.

Тарифите върху алуминия и потенциалните данъци върху вносни части накараха някои от европейските индустриални гиганти да пропуснат събитието. Но отсъствието им беше компенсирано от оригинални решения за свободното пространство в залите.

Бил Голинг, гл. ръководител на Северноамериканското международно автошоу: По време на тазгодишното шоу, за първи път автомобилите ще се движат в залата. Също така инсталирахме и две писти, на които посетителите ще имат възможността да тестват колите.

Автоизложението в Детройт ще продължи до 27 януари.