НОВИНИ

Лувърът отново работи от тази сутрин след вчерашното нападение

Туристи се тълпят тази сутрин пред входовете на Лувъра в Париж, който бе отворен тази сутрин в 9:30 ч., след вчерашното нападение с мачете срещу френски военен патрул, предаде Франс прес.

лувърът отново работи сутрин вчерашното нападение
bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 04.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Туристите бяха по-малко пред външния вход на музея в дъждовната сутрин, но две дълги опашки от посетители, предимно китайци, се наредиха в подземната търговска галерия Карузел, където вчера мъж, крещящ "Аллах акбар", нападна военните с две мачетета. Въоръжени полицаи патрулират сред туристите, чиито багаж се проверява в Карузел, преди да стигнат до същинския вход на музея, посочва АФП. Магазините в галерията, които също бяха затворени вчера след нападението, днес отново работят.

Заподозреният за нападението бе прострелян в корема от войник от патрула и бе приет в болница. Състоянието му се подобрява и животът му е вън от опасност. Предполага се, че той е 29-годишен египтянин, живеещ в Обединените арабски емирства и влязъл законно във Франция с полет от Дубай на 26 януари. Мотивите му все още не са известни. Според президента Франсоа Оланд няма съмнение, че нападението е било терористично.

Заподозреният според египетски медии е Абдала ел Хамахми, роден в египетската провинция Дакахлия. Неговият баща Реда ел Хамахми каза, че синът му не е терорист и не се занимава с политика, предаде ДПА. Бащата - бивш генерал от полицията, добави, че синът му заминал за Дубай преди две години, за да работи в юридическа фирма. "На 26 декември той замина от Обединените арабски емирства за командировка във Франция, от където трябваше да се върне днес", заяви генералът пред египетския вестник "Ал Масри ал аюм". Това противоречи на разпространената информация във Франция, че заподозреният е стъпил на френска земя на 26 януари.

Според бащата синът му отишъл да си направи селфита пред Лувъра точно преди нападението. Вестник "Ал Масри ал аюм" публикува снимки на Абдала пред музея. Бащата отправя призив към египетското правителство да подкрепи сина му. Египет днес осъди нападението до Лувъра, но не спомена нищо за самоличността на нападателя, добавя ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модернизират уличното осветление в Габрово с над 4 милиона лева
Модернизират уличното осветление в Габрово с над 4 милиона лева
Рекордно ниска безработица у нас, според данни на Евростат
Рекордно ниска безработица у нас, според данни на Евростат