НОВИНИ

Доналд Тръмп - любимият югославски зет

Новият американски президент Доналд Тръмп си има своите грижи със съставянето на администрацията си, а на Балканите продължават да се надяват той да обърне повече внимание на региона, отколкото отиващият си Барак Обама.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
11:57, 19.11.2016
8484
Чете се за: 02:54 мин.
Истории
доналд тръмп любимият югославски зет

За него, Обама, казват, че понеже не разбирал ситуацията на полуострова, да се оправя с държавите около нас бил възложил на вицепрезидента си Джо Байдън. Според американски наблюдатели, тъкмо Байдън бил човекът, който познавал нещата на Балканите отвътре. Може и така да е, но в последната си обиколка като президент Обама избра тъкмо една балканска държава за прощални срещи - нашата южна съседка Гърция. Вероятно да я опознае по-добре за в бъдеще.

Иначе, както вече казах, в съседните ни балкански държави продължават прогнозите за това как Тръмп ще се отнася до регионалните ни проблеми. Словенците, например, не крият, че разчитат на „роднинството” с 45-ия американски президент, предвид на родното място на сегашната му съпруга – Словения.

Даже там близки на Мелания го наричали „любимия ни югославски зет”, въпреки че Югославия вече отдавна я няма на политическата карта на Европа. Сърбите, да не останат по-назад, предпочитали да си го присвоят като свой „зет”, наричайки го „Трампе, сърбине”. Но техният коз бил предполагаемият нов държавен секретар от администрацията на Тръмп - Руди Джулиани. Някогашният кмет на Ню Йорк, който се приема за един от най-близките съветници в екипа около Тръмп, бил „личен приятел” на сегашния сръбски премиер Александър Вучич.

До този момент Вучич се държи съвсем прилично, тоест, сдържано, по повод избора на Тръмп за президент, докато някогашният негов партиен ментор в Сръбската радикална партия и обвиняем от Трибунала в Хага за престъпления срещу човечеството по време на войните при разпада на Югославия - Воислав Шешел, черпи наляво и надясно. Защо ли? Защото бил убеден, че Тръмп ще обърне посоката на историята и ще върне Косово на Сърбия. Нищо чудно, Косово, което беше някога нервна бунтовна провинция на Сърбия, сега вече е отделна независима и суверенна държава. А това е крайно чувствителен и остър проблем за цялата сръбска политическа класа, за сърбите и за държавата им.

Сега Александър Вучич е премиер от Сръбската прогресивна партия, той отдавна даде знак, че се е еманципирал от крайния сръбски националист Шешел, но и на него очевидно не му е безразлично как ще изглежда проблемът с Косово в „ерата” Тръмп.

Лично аз не очаквам някаква промяна в позицията на Вашингтон по отношение на новата балканска държава, най-малкото поради сериозните политически, финансови, военни и морални инвестиции, които бяха направени от САЩ там. Независимо, че повечето от тях бяха от администрацията на демократите, все пак те бяха направени в името на американските интереси на Балканите. А както казват, където е стъпил кракът на Армията на САЩ, не чакай оттегляне.

И нашите братовчеди от Македония, и те като другите надават ухо какво става във Вашингтон около Тръмп. Може да звучи парадоксално, но доволни от неговия избор бяха хората от управляващото мнозинство. И въпреки, че доскорошният премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски настойчиво търсеше преди изборите среща с Хилари Клинтън, победата на Тръмп бе приета като лично отмъщение заради натиска, оказван от администрацията на демократа Обама над Скопие да извърши реформи и да намери демократичен изход от острата криза в страната.

И тъй като този натиск ежедневно, да не кажа, ежечасно, бе осъществяван от посланика на САЩ в Скопие Джес Бейли, вече бяха пуснати слухове, че той си тръгва преди мандатът да му е изтекъл. Щом има нова администрация ще има и нова дипломация и нови посланици, затова - чао, Бейли!

В интерес на истината, Македония беше най-близо до членство в НАТО по времето на президента - републиканец Джордж Буш. Тъкмо Буш призна през есента на 2004-а Македония с нейното конституционно име. Той в Букурещ през 2008-а обеща Македония да влезе в НАТО, макар че това не стана поради съпротивата на Гърция. Но Буш подписа Договор за стратегическо партньорство със Скопие, който гарантира стабилността и сигурността на Македония. И сега - отново републиканец в Белия дом, което би могло да означава поредната надежда, че Македония и формално ще влезе в Алианса. Което не им пречи да броят всеки американец от гръцки произход в обкръжението на Тръмп. Ето, началник на кабинета на Тръмп стана Райнс Прибус, роден от гъркинята Димитра, значи, шансовете за решаване на спора за името с Атина намаляват сериозно, а без това няма НАТО, няма ЕС.

Иначе и край Вардар се надяват Мелания да им помогне. Колегата Сашо Ордановски, за когото съм писал и друг път, сподели, че е посрещнал изборните резултати за победата на Тръмп в компания приятели в Белград. Няма да описвам кулинарните и алкохолни подвизи, които компанията извършила, когато Тръмп бил обявен за победител, но ще разкажа един детайл от текста на Сашо.На връщане от Белград към Скопие звъннал на една приятелка, за която знаел, че е братовчедка на Мелания. ”А-а-а, вече се чухме с Мели, казала тя, поплакахме си на телефона, беше голяма радост, дори и ми даде да се чуя с Доналд, това сърце наше семейно, на словенски ми казва „Благодаря”, а ако дойдем във Вашингтон, щял да ни разходи из Белия дом, щели сме да си хапнем от хайвера, който преди седмица получил като поздравления от Москва, както и да опитаме и от айвара /лютеницата/, който им изпратихме преди седмица”..


Такива ми ти работи, Тръмпе, сърбине, обичан югославски зетко, любител на руски хайвер и македонски айвар...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на туристите отчитат хотелиерите в Сандански
Ръст на туристите отчитат хотелиерите в Сандански
Начало на коледния сезон в Ню Йорк
Начало на коледния сезон в Ню Йорк