НОВИНИ

Люлка за деца с увреждания се оказа опасна за тях

Люлка за деца с увреждания, която беше монтирана в столичния парк "Света Троица" преди 3 месеца, се оказа опасна. Три месеца след поставянето ѝ, проверка, възложена от общината, констатира, че някои елементи не отговарят на изискванията. Защо чак сега е направена проверката и как се стигна до този абсурд?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:41, 04.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Опасната люлка вече е демонтирана.

Анна Йончева, организатор на дарителска кампания за люлката: Люлката е в Столична община. Прибрахме я в "Илинден". Вчера те дойдоха, демонтираха я и я прибрахме при тях, докато бетонът стегне и очакваме разрешение да дойдем да монтираме следващата люлка.

По думите ѝ всички документи и изисквания за поставянето на съоръжението са били спазени.

Ивайло Сиркаров, управител на фирма за контрол на детски площадки: Тази люлка нямаше най-важният документ, а именно сертификат за продукта, тоест, че този продукт е произведен по абсолютно всички изисквания и от независима страна издаден документ, че той съответства на тези изисквания.
Платформата е твърде тежка и между платформата и прилежащия терен при свободно падане се получаваше премазване дори не само на детско краче, но и на възрастен човек.
Отделно планките, които задържат платформата при затваряне, бяха надстърчащи с остри ръбове и са на тези места, където са лактите на децата.
Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система", СО: Съоръжението имаше всички необходими документи и ние разрешихме неговия строеж.

Не цялото съоръжение, а елементи от него не съответстват, каза той.

Димитър Данчев: Свързахме се с фирма производител на съоръжения за игра, която да намери начин да подобри елементите, които не съответстват, така че тази везна да бъде интегрирана на всички детски площадки.

Люлката ще бъде върната на място до две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 години и 6 месеца затвор за четирима продавачи на незаконно оръжие
3 години и 6 месеца затвор за четирима продавачи на незаконно оръжие
Какво трябва да правим при силен вятър?
Какво трябва да правим при силен вятър?