НОВИНИ

Македония очаква преговори за членство в ЕС през 2018 г.

Македонският министър-председател Зоран Заев посети Словения вчера и се срещна със своя колега Миро Церар. Заев потвърди желанието на страната си да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:28, 14.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

От Любляна Зоран Заев отправи послание към Гърция - че се надява скоро да бъде намерено решение на спора около името на бившата югославска република. От десетилетия двете страни не могат да постигнат съгласие по този въпрос.

Атина твърди, че използването на името Македония съдържа териториални претенции към едноименния северен район в Гърция и поради това блокира усилията на Скопие да стане член на НАТО и Европейския съюз. А македонският министър-председател очаква страната му да започне преговори за членство още следващата година, по време на българското председателство.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Преговорният процес започна. На 20 или 21 ноември ще има първа среща с посредника на ООН Матю Нимиц. През ноември се надяваме на интензивни преговори. В Македония се опитваме да постигнем национален консенсус по този въпрос. Изградихме приятелски отношения с Гърция и искрено вярвам, че в приятелска атмосфера ще намерим изход от трудната ситуация.

Зоран Заев получи и подкрепата на словенския си колега.

Миро Церар, министър-председател на Словения: В интерес на Словения и на Европейския съюз е Македония да остане стабилна и сигурна страна с блестящо бъдеще. Ето защо смятам, че присъединяването на Македония в Евросъюза и НАТО трябва да бъде подкрепено.

Премиерите на Словения и Македония обсъдиха още регионални проекти и двустранните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Донка Байкова: Боядисаните мандарини могат да предизвикат алергии у децата
Проф. Донка Байкова: Боядисаните мандарини могат да предизвикат алергии у децата
Малки математици с медали от международно състезание във Филипините
Малки математици с медали от международно състезание във Филипините