НОВИНИ

Македония подписа протокола за присъединяване към НАТО

Исторически ден за Македония. Посланиците на страните от НАТО подписаха в Брюксел протокола за присъединяване на страната към Алианса. Пред БНТ македонският външен министър Никола Димитров заяви, че Македония, Гърция и България са постигнали чудо с подписването на договора за сътрудничество между Скопие и София и разрешаването на спора за името между Скопие и Атина.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:59, 06.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Македонският външен министър Никола Димитров беше изключително развълнуван при подписването на протокола. Той каза, че една държава е силна, колкото е силна армията ѝ, демократичните ѝ инструкции, но и колкото са силни приятелите ѝ, а Македония от днес има много повече приятели.

Скопие се надява парламентите на 29-те държави от Пакта бързо да ратифицират протокола, за да може страната още тази година да стане пълноправен член.

Никола Димитров специално благодари на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за успешното разрешаване спора за името. Той благодари и на българския премиер Бойко Борисов заради подкрепата и договора за приятелство между България и Македония.

Никола Димитров, външен министър на Македония: Мисля, че нашите три държави - Македония, България и Гърция направихме малко чудо в нашия регион. Политиците обичат да се разправят и да си седят в окопите, а ние излязохме от тях и тръгнахме напред и ще продължим да вървим напред. Искам да поздравя приятелската българска общественост и всички граждани.

Според Столтенберг Македония вече допринася за общата сигурност с подкрепата за мисиите в Афганистан и с доброто регионална сътрудничество в Югоизточна Европа.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: НАТО се грижи за сигурността на почти 1 милиард души в Европа и Северна Америка. С присъединяването на Македония пактът ще се състои от 30 държави, готови да се защитават една друга. Вашето членство ще донесе повече сигурност на Западните Балкани. Това е добре за региона и за евроатлантическата сигурност.

Йенс Столтенберг съобщи днес, че следващата среща на лидерите от НАТО ще се състои през декември в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
71-годишен мъж даде над 90 000 лева на телефонни измамници
71-годишен мъж даде над 90 000 лева на телефонни измамници
10 души остават за лечение след тежката катастрофа на АМ Струма
10 души остават за лечение след тежката катастрофа на АМ "Струма"