Македонските депутати ратифицираха договора за името с Гърция за втори път

Македонският парламент ратифицира днес историческото споразумение със съседна Гърция за втори път за две седмици, след като македонският президент временно блокира споразумението, предаде Асошиейтед прес.

от Източник: БТА
преди 2 години (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Общо 69 депутати в 120-местния парламент одобриха споразумението, според което страната ще бъде преименувана на Република Северна Македония.

Всички депутати от главната консервативна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не участваха в гласуването в знак на протест срещу споразумението, което според тях прави твърде много отстъпки на Гърция.

Споразумението има за цел да реши датиращия от десетилетия спор, породил се малко след като Македония обяви независимост от Югославия през 1991 г.

Гърция твърди, че името "Македония" съдържа териториални аспирации върху нейната северна провинция със същото име. Македония отрича това.

Македонският парламент първоначално одобри споразумението на 20 юни, но консервативният президент Георге Иванов отказа да го подпише, казвайки, че то е противоконституционно. Според македонската конституция Иванов не може да продължава да блокира споразумението след второто ратифициране на договора в парламента. Президентът обаче може да забави подписването на споразумението, предизвиквайки конституционна криза.

;

Министърът на външните работи Никола Димитров остро разкритикува позицията на Иванов по време на дебатите днес, обвинявайки го, че се опитва да тероризира населението на страната.

Най-важното нещо е, че споразумението не застрашава нашата независимост, каза той. Напротив, споразумението засилва нашата независимост като отваря вратите към НАТО и Европейския съюз, каза Димитров.

Пълното осъществяване на споразумението ще отнеме месеци и то подлежи на референдум в Македония и парламентарен вот в Гърция. Ако всичко върви както е планирано, споразумението ще отвори пътя за Македония да започне преговори за присъединяване с НАТО и ЕС. Опоненти на споразумението от двете страни на границата проведоха досега серия протести.

Топ 24
Най-четени