НОВИНИ

Македонският парламент с първа крачка към приемане на новото име

Историческа стъпка напред към приемането на новото име на Македония. След оспорвани дебати, парламентът в Скопие даде ход на промени в Конституцията, които ще променят името на страната на Северна Македония. Това стана възможно с гласовете на 8 депутати от опозицията. Македонският премиер Зоран Заев определи вота като "исторически". Гръцкият му колега Алексис Ципрас отправи поздравления за "общия им успех". Вотът беше приветстван и от Брюксел. Процесът за промяна на името трябва да започне официално до две седмици.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:02, 20.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

След продължили няколко дни дебати, след забавяне на заседанието с 10 часа, малко преди полунощ, мнозинството депутати подкрепиха конституционните промени.

Необходимият брой гласове беше събран, след като осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от позицията на своята партия и гласуваха "за". ВМРО-ДПМНЕ ги изключи от редиците си, а лидерът ѝ Християн Мицкоски каза, че изминалият ден е бил "най-черният за демокрацията в Македония". Премиерът Заев категорично отхвърли обвиненията за отправяни заплахи и предлагани подкупи в замяна на подкрепа за промяната.

Заев подчерта, че парламентът е последвал волята на македонските избиратели, изразена на референдума и така страната поема по пътя към членство в най-големите западни съюзи. Уреждането на спора за името с Гърция, продължил три десетилетия, беше решаващото условия за присъединяване на Македония в ЕС и НАТО.

С вот късно снощи се дава старт на процедурата за конституционна промяна, но до окончателното одобрение на поправките предстоят още гласувания.

На референдума миналия месец 90% от гласувалите одобриха смяната на името, но избирателната активност не достигна необходимите над 50%.

Предстои Договорът от Преспа да бъде гласуван и в гръцкия парламент. Гръцкият премиер Ципрас написа в туитър "Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!"

В туит на македонски председателят на Европейския съвет Доналд Туск също приветства резултата от гласуването като "огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години
Подготвят програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години
В София се срещат местни лидери от формата 16+1
В София се срещат местни лидери от формата "16+1"