НОВИНИ

Македонският премиер стартира кампанията за референдума на 30 септември

Броим дните до деня, когато нашият народ ще излезе да гласува за европейска Македония. Само едно събитие в по-новата история може да се сравни с предизвикателството, пред което сме изправени. Това е събитието от преди 27 години, това е денят, когато всички гласувахме за независима Република Македония.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:50, 31.08.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света
македонският премиер стартира кампанията референдума септември

Това заявил македонският премиер Зоран Заев в клуба на депутатите в Скопие, където стартира кампанията за референдума на 30 септември на коалицията "Заедно за европейска Македония", съобщават скопските издания.

Предстои ни събитие с исторически пропорции, което ще влияе на годините, които предстоят. С пълна политическа отговорност коалицията "Заедно за европейска Македония", съставена от политически партии, сдружения на граждани, стопански камари, синдикати сме съгласни заедно и поотделно да призовем гражданите на 30 септември да излязат и да гласуват за по-добра Македония, заяви Заев. Той посочи, че в коалицията, която ще води кампанията "Излез "За" европейска Македония", са обединени заедно около стотина субекта и очаква този брой да нараства, пише в. "Нова Македония".

Вестник "Слободен печат" отбелязва, че Зоран Заев е призовал ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи референдума. Убеден съм, че ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски имат силни причини да се присъединят. Знам, че са за европейска Македония, но знам също, че са против договора за името. Не пропускайте този шанс да станем част от ЕС. Призовавам Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ да се присъединят към нас, тъй като Европа и НАТО са над партийната политика, заявил Заев.

Гражданите са тези, които взимат решението за своето бъдеще, изтъкнал американският посланик в Скопие Джес Бейли, който бе на посещение в Прилеп, съобщава в. "Слободен печат". Искаме Македония да се присъедини към НАТО и ЕС. САЩ са партньор на Македония вече 25 години и ние мислим, че договорът от Преспа, макар и тежък, представлява честен компромис, който отваря пътя към това светло бъдеще, заявил американският посланик.

Според него най-важното е хората да се запознаят със съдържанието на договора, да участват в референдума и да решат според собственото си мнение кое е по-добро за тях, пише изданието.

Американският посланик посетил в Прилеп фирмата "Стара фурна", където осъществил среща с млади жители на града, а също така се срещнал се с кмета Илия Йовановски и с бизнес общността в регионалната Стопанска камара, отбелязва в. "Слободен печат".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия блокира в ООН критичен доклад за Северна Корея
Русия блокира в ООН критичен доклад за Северна Корея
Отвъд границите: Галин Ганчев: Сложността на нещата е само привидна
"Отвъд границите": Галин Ганчев: Сложността на нещата е само привидна