НОВИНИ

​"Махабхарата" на български

Класическият индийски епос, създаван от 3 век преди до 3 век след Христа, "Махабхарата" - буквално на санскрит "Великата Индия", който поставя универсални етични въпроси - излезе на български език в издание на Фондация "Изток-Запад". Това е най-дългата книга, писана от човек на Земята. Съдържа над сто хиляди двустишия в 18 книги. По-голяма по обем 15 пъти от Библията, 10 пъти от Илиада и Одисея взети заедно, с чийто герои досега никой точно не е преброил.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:29, 18.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

На български се появява в превод от френската адаптация на големия писател, сценарист, режисьор Жан-Клод Кариер, транскодирал висшите вибрации на индийската духовност за светоусещането на европееца. Книгата за пореден път доказва, че нашата индология е една от най-силните школи в света и нейни възпитаници преподават в престижни университети.

доц. д-р Галина Соколова, индолог и преводач на текста: "Махабхарата е популярно произведение не само в Индия, но и в цяла Югоизточна Азия, и то се е предавало не непременно чрез санскритския текст, а чрез музика, чрез танци, чрез образи... Ние сме една брънка в една нова верига, която тръгва от санскритската "Махабхарата" и стига до съвременна България."

Илюстрациите на Пенко Гелев в това издание са колкото съвременни, толкова и верни на духа на древна Индия.

проф. д-р Мирела Лингорска, инициатор на проекта: "Българските интелектуалци в момента, в който хванат тази книга в ръцете си, ще бъдат оплодени с една индийска искра, и ще могат да реализират сюжети, които са феноменални."

Една човешка мъдрост с хилядолетно минало и необозримо бъдеще достига днес до българския читател. "Махабхарата е самата Индия", казват познавачи и я наричат "Обширен трактат за обучение на владетели", защото е създавана в сложни и смутни времена, според тях подобни на днешния ден на човечеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможен ли е по-нисък данък за колите с газови уредби?-говори Искрен Веселинов
Възможен ли е по-нисък данък за колите с газови уредби?-говори Искрен Веселинов
Трети ден в кюстендилското село Гърбино няма ток
Трети ден в кюстендилското село Гърбино няма ток