Макрон: ЕС е прекалено слаб, прекалено бавен, прекалено неефективен

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз е „прекалено слаб, прекалено бавен, прекалено неефективен“, очертавайки своите планове за трансформирането на блока.Вижте прякото включване на кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева.

от БНТ
преди 2 години (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Френският президент представи в реч в Сорбоната плановете си за реформа на ЕС. Общи европейски сили за намеса, общ бюджет за отбраната, постепенно създаване на европейска гранична полиция, общ бюджет на еврозоната са сред предложенията, които набеляза Макрон.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Единственият път, който осигурява нашето бъдеще - това, за което ще ви говоря днес, трябва да го прокараме ние, вие. Това е да изградим наново една суверенна, обединена и демократична Европа. Нека заедно да имаме смелостта да прокараме този път. В началото на идното десетилетие Европа трябва да бъде снабдена с общи сили за интервенция, с общ бюджет за отбрана и с обща доктрина за действие.

„Европа, която ние познаваме, е прекалено слаба, прекалено бавна, прекалено неефективна, но само Европа ни предоставя способността да действаме на международната сцена в лицето на големите съвременни предизвикателства“, каза още той от Сорбоната в Париж.

Топ 24
Най-четени