НОВИНИ

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Следващият месец е възможно да бъде намерено алтернативно решение на предпазния механизъм за ирландската граница. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при посрещането на британския премиер Борис Джонсън в Париж. Твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия няма да има при никакви обстоятелства, обеща още Джонсън.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:38, 22.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Париж беше втората спирка от първата европейска обиколка на премиера Борис Джонсън. Въпреки очакванията, че президентът Макрон ще охлади ентусиазма на Лондон за предоговаряе на споразумението, това не се случи.

По думите на Макрон съдбата на Великобритания, начинът, по който страната ще напусне Евросъюза и бъдещите й отношения с Брюксел, зависят само от нея самата.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Трябва да бъда много ясен. В следващия месец няма да измислим ново споразумение, което да е много по-различно от сегашното. Ако има нещо в рамковия документ, договорен от Мишел Барние, което може да се коригира в съответствие с двете цели, които посочих - политическата стабилност в граничния регион и да се запази целостта на единния пазар - то те трябва да бъдат намерени в следващия един месец.

Макрон обаче беше категоричен, че мястото на Обединеното кралство може да е само в Европа.

Джонсън повтори думите си от Берлин - искаме споразумение и мисля, че можем да постигнем такова, каза той.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Така че - дайте да приключим с Брекзит. Да го направим смислено, прагматично и в интерес и на двете страни. И нека не чакаме до 31 октомври.

По всичко личеше, че Борис Джонсън се чувства комфортно, защото дори вдигна крака си върху маса по време на разговора с Еманюел Макрон.

ЕС не може да бъде заложник на варианта развод между Лондон и Брюксел "без сделка", Великобритания може да постигне споразумение, което да не нарушава целостта и суверенитета, коментират анализатори. И допълват, че явно и Меркел, и Макрон са решили да не затварят изцяло вратата пред Джонсън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев коментира офертите за инвеститори в АЕЦ Белене
Президентът Радев коментира офертите за инвеститори в АЕЦ "Белене"
Мария Габриел се бори за еврокомисар по земеделието?
Мария Габриел се бори за еврокомисар по земеделието?