НОВИНИ

Макрон най-вероятно ще получи подкрепата на Меркел

След като в Париж обявиха името на новия френски премиер, президентът Еманюел Макрон замина на първото си посещение в чужбина. По стара традиция той избра Берлин. Там Макрон бе посрещнат от канцлера Ангела Меркел. Темата коментира Мария Илчева от Дойче Веле в Бон.

bnt avatar logo
от Мария Илчева
20:18, 15.05.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Всички са наясно, че новият френски президент не може да пожъне големи успехи във Франция, а и в Европа, без подкрепата на Берлин. А както стана ясно по-рано днес, Макрон най-вероятно ще получи тази подкрепа. Малко преди срещата между Меркел и Макрон, говорителят на германското правителство потвърди намеренията на Берлин за силно сътрудничество с Париж и изрази надеждата, че днешното посещение на френския президент ще положи началото на интензивна съвместна дейност.

Що се отнася до идеите на Макрон за реформиране на еврозоната - като например въвеждането на общ бюджет - трябва да се напомни, че самата Меркел бе предложила нещо подобно още през 2013 година. По-скептично настроен към идеите на Макрон е германският финансов министър Волфганг Шойбле. Само че, както се знае, и в Германия наесен има избори и нищо чудно, ако на стола на Шойбле тогава седне някой друг.

БНТ: Ти спомена предстоящите избори за Бундестаг. Вчера в провинция Северен Рейн-Вестфалия се проведоха избори за местен парламент. Победител от тях е Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. Какво означава това за Германия и за парламентарните избори наесен?

Изборите в Северен Рейн-Вестфалия са смятани за изключително важни, именно защото са нещо като финален тест за парламентарните избори през септември. Това е най-многолюдната провинция, населението ѝ е 18 милиона души. През последните четири години тук на власт бяха социалдемократите. Сега обаче те бяха победени от Християндемократическия съюз.

Според мнозина това е поредното доказателство, че германците одобряват Меркел и че подкрепата за нея напоследък дори расте. Има обаче и друго възможно обяснение: че този вот не е бил "ЗА" Меркел, а "ПРОТИВ" досегашната министър-председателка на Северен Рейн-Вестфалия - социалдемократката Ханелоре Крафт. Много германци, с които разговарях през последните дни, споделиха, че са по-скоро разочаровани от управлението ѝ. Все пак, под черта: вчерашните избори са импулс за християндемократите и разочарование за социалдемократите в общогермански план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК може да глоби България заради незакрити общински депа за отпадъци
ЕК може да глоби България заради незакрити общински депа за отпадъци
Доброволният резерв на въоръжените сили не е попълнен
Доброволният резерв на въоръжените сили не е попълнен