НОВИНИ

Макрон назначи нов началник на генералния щаб

Ключова смяна във френската армия. Президентът Макрон назначи нов началник на генералния щаб. Титулярът подаде оставка заради остър конфликт с държавния глава заради планираното орязване на военните разходи за тази година с 850 милиона евро. Макрон обаче потвърди, че до 2025 година разходите за отбрана на Франция ще достигнат 2 на сто от Брутния вътрешен продукт.

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 19.07.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

При сегашните обстоятелства не мога да осигурявам устойчивостта на военния модел, който смятам за необходим за защитата на Франция и за поддържане амбициите на нашата страна. Така 60-годишният генерал Пиер дьо Вилие аргументира оттеглянето си. Конфликтът му с Макрон избухна миналата седмица в разгара на подготовката на националния празник с почетен гост Доналд Тръмп.

На закрито заседание в парламента дьо Вилие използвал силни думи срещу орязването на разходите за армията с фрази като "Няма да допусна да ме прекарват, разбирам когато ме прецакват". Поел съм ангажименти, аз съм вашият шеф, порица го Макрон публично в реч пред висши офицери и семействата им. Днес той отново показа кой командва парада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Все повече занаятчии от Кюстендилска област работят нелегално
Все повече занаятчии от Кюстендилска област работят нелегално
Обединените патриоти са против продажбата на земя на чужденци
Обединените патриоти са против продажбата на земя на чужденци