НОВИНИ

Макрон отстъпи пред протестите на "жълтите жилетки"

Малка френска победа в Брюксел за пакета мобилност и голям компромис в Париж. Френското правителство отстъпи пред масовите протести и отложи въвеждането на планираните нови данъци върху горивата. През тази зима във Франция няма да се увеличават и цените на тока и газа за крайните потребители. Протестиращите от движението на "жълтите жилетки" обаче не са доволни от отстъпките на властта.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:43, 04.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

За първи път, откакто взе властта преди година и половина, президентът Еманюел Макрон отстъпи пред общественото недоволство от непопулярните му реформи. Вместо него обаче към нацията се обърна премиерът Едуар Филип, който призна, че трябва да си глух и сляп, за да не чуеш и да не видиш гнева по улиците.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: "Замразявам тези данъчни мерки за 6 месеца. Няма да ги приложим докато не ги обсъдим с всички заинтересовани."

Освен отлагането на поскъпването на бензина и на дизеловото гориво съответно с 2,9 и 6,5 евроцента на литър за след изборите за Европарламент, Филип обяви, че тази зима няма растат и цените на тока и на газа за домакинствата.

Резкият завой в решението на френския кабинет за БНТ коментира Сесил Бутле, анализатор във вестник "Монд":

Сесил Бутле, анализатор, в. "Монд": Натискът на улицата е огромен. Агресивността и насилието са невиждани. Освен това протестиращите имат силната подкрепа на населението. Протестното движение настоява и за оставката на Емaнюел Макрон. Цялата негова система рискува да се разпадне. Той изгуби от харизмата си. Но изгуби и синдикатите - онези посредници между обществото и властта, които знаят как да насочват протестните движения.

На въпрос дали сега ситуацията ще се успокои, анализаторът отговаря:

Сесил Бутле, анализатор, в. "Монд": Не се знае. От дълго време няма увеличение на покупателната способност на хората. Кризата е сериозна. Тя надхвърля цените на горивата. Елементите й са социални и икономически, но и политически. Те разкриват отслабването на институциите във Франция.

Към протеста се включиха и гимназисти от много градове. В Тулуза беше запалена училищна сграда. В Марсилия се стигна до сблъсъци с полицията. В събота се очаква повторение на масовите протести в Париж и затова футболният мач между Пари Сен Жермен и Монпелие беше отложен.

Протестното движение се радва на одобрението на 72 на сто от французите, а рейтингът на Макрон е едва 23% - с 6 по-малко от преди месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свиленски: Новите правила в ЕС са възможно най-лошите за българските превозвачи
Свиленски: Новите правила в ЕС са възможно най-лошите за българските превозвачи
Почит към президента Джордж Буш - старши
Почит към президента Джордж Буш - старши