НОВИНИ

Макрон посредничи за мира в Либия

Стъпка към мира в Либия беше направена в Париж с посредничеството на френския президент. Еманюел Макрон събра на една маса двамата най-влиятелни лидери и съперници за властта в Либия. За първи път те излязоха със съвместна декларация - тя съдържа 10 точки за нормализиране на ситуацията в страната. Либия е ключова държава за решението на мигрантския въпрос към Европа и за сигурността на Стария континент. За двата центъра на властта след падането на Кадафи и какъв е пътят към прехода - международният редактор Джанан Дурал по темата.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Емилия Запартова
18:39, 26.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Двамата основни съперници в Либия седнаха на една маса във френски замък и се договориха по две ключови точки - край на огъня и избори. Премиерът Файез Сарадж и генерал Хафтар ще използват оръжие само срещу терористи. Изборите за парламент ще са вероятно следващата пролет. Двамата си стиснаха ръцете пред камери, след като общата им декларация беше прочетена на арабски и преди изявлението на президента на Франция.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Президентът Сарадж и генерал Хафтар могат да станат символ на националното единство, помирение и мир. Смелостта, която демонстрирахте като дойдохте тук и постигнахте съвместна декларация, е историческа. Това е смелостта да поемете риска, въпреки всичко, което ви противопоставя, да започнете заедно процеса на национално помирение и дълготраен мир. Залогът на това помирение е огромен както за либийския народ, така и за региона. Това е важен процес за цяла Европа".

Ако не успеем в този процес, провалът ще създаде опасност от тероризъм и миграционни последствия с директен ефект върху нашите страни, каза още Еманюел Макрон. Бъдещето на договореностите ще са отговорност и на ливанския политолог Гасан Саламе, който е новият представител на ООН за Либия и който присъства на срещите в Сен Клу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албанските власти: Надяваме се на по-тясно сътрудничество с България
Албанските власти: Надяваме се на по-тясно сътрудничество с България
Силна буря в русенското село Широково събори стълбове и покриви
Силна буря в русенското село Широково събори стълбове и покриви