НОВИНИ

Макрон посрещна Тръмп на първото му официално посещение във Франция

Американският президент Доналд Тръмп пристигна на двудневно посещение във Франция заедно със съпругата си Мелания. Двамата са почетни гости на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война. Програмата на първата двойка е натоварена с много символика, а Париж ги посреща с небивали мерки за сигурност.

bnt avatar logo
от БТА
19:45, 13.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати от френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите в Париж, предадоха световните агенции.

Церемонията по посрещането на Тръмп и съпругата му от френската президентска двойка се състоя в двора на сградата. Двамата президенти се ръкуваха сърдечно, после френски военен оркестър изпълни химните на Франция и САЩ. След това Макрон и съпругата му отведоха Тръмп и съпругата му в църквата Сен Луи, която е част от комплекса и там в подножието ѝ се спряха пред саркофага, в който са тленните останки на Наполеон. После те се спряха и пред гроба на маршал Фош, един от най-големите военни командири през Първата световна война.

След церемонията по официалното посрещане, в посолството на САЩ в Париж Тръмп почете американски ветерани от Втората световна война. Във видеозапис от събитието, качен в профила му в Туитър, той посочва, че връзките между САЩ и Франция "са изковани в пламъците на войната". На събитието Тръмп беше придружаван от трима американски ветерани, участвали в Десанта в Нормандия през юни 1944 г. Американският президент ги нарече "истински герои", които са се "били се за свобода".

Предстои официалният разговор на Тръмп с Макрон в Елисейския дворец, после двамата ще дадат обща пресконференция. Тази вечер Макрон и съпругата му дават вечеря в чест на Тръмп и Мелания в изискания ресторант "Жул Верн", който е на втория етаж на Айфеловата кула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци отказват да застраховат продукцията си заради неизгодни условия
Земеделци отказват да застраховат продукцията си заради неизгодни условия
Италия е готова да предостави на България софтуер за борба с корупцията
Италия е готова да предостави на България софтуер за борба с корупцията