НОВИНИ

Президентът Макрон предлага закон срещу фалшивите новини

Френският президент Еманюел Макрон обяви проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди. Какви са предложенията му и първите реакции - от Париж предава кореспондентът на Българското национално радио Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, БНР
21:10, 04.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Разправата с фалшивите новини не търпи отлагане според френсикя президент Макрон. На новогодишната си среща с медиите той очерта контурите на бъдещия закон, който трябва да види бял свят през годината.

Еманюел Макрон, президент на Франция: В предизборните периоди съдържанието в социалните платформи няма да се подчинява на същите правила. Ще им се наложат по-големи задължения за прозрачност относно спонсорираното съдържание, така че да е ясна идентичността на тези, които го подават и тези, които ги контролират.

Фалшива новина в социалните платформи ще може да се сезира съдът, който да разпореди премахването на съдържанието, затваряне на профила на потребители или блокиране на достъпа до сайта.

Фалшивите новини визираха почти всички кандидати в последната президентска кампания, но Еманюел Макрон държи първенството сред потърпевшите. Неговият екип стана жертва на хакерска атака и фалшиви новини в навечерието на изборите.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Днес свободата на словото е атакувана не само от диктатури. Нарушават я и страни, смятани за едни от най-демократичните в света. В същото време ролята на журналистите става по-важна от всякога. И никога не е било по-лесно да се представящ за журналист. Технологията и парите прикриват липсата на компетентност, а безразличието към думите и мненията води до объркване.

Реакциите варират от одобрение до остри критики. "Кой ще решава коя информация е истинска - правителството или синдикатите на магистратите" - пита крайната националистка Марин льо Пен. Резерви има и сред крайнолямото движение „Непокорна Франция“. Десните „Републиканци“ обаче са разделени. Според говорителката на партията Лидия Гиру „Макрон иска да превърне журналистите в свои пресаташета“, докато бившият премиер Ален Жюпе твърдо подкрепя проекта.

При всички случаи президентът обещава широко обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът и омбудсманът подкрепиха Истанбулската конвенция, БСП - не
Вицепрезидентът и омбудсманът подкрепиха Истанбулската конвенция, БСП - не
Започна учение в района на НДК в София
Започна учение в района на НДК в София