НОВИНИ

Макрон за решението на САЩ да прекрати споразумението с Иран: Това е грешка!

Иран ще преговаря или нещо ще се случи, заяви американският президент Доналд Тръмп след решението да изтегли страната си от ядреното споразумение с Иран и да върне санкциите. Френският президент Макрон окачестви стъпката на Вашингтон като грешка и в телефонен разговор с иранския си колега Рохани е потвърдил, че Европа ще продължи да се придържа към договореностите от 2015 г.

Невена Бонева
от Невена Бонева
22:54, 09.05.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Съветвам Иран да не подновява ядрената си програма, в противен случая ще има много сериозни последици, заяви американският президент преди заседание на кабинета. Пред екипа си той окачестви договореностите с Техеран като вредни за света.

Доналд Тръмп- президент на САЩ: Или ще направим наистина добро споразумение за света, или няма да правим никакво. Иран, разбира се, ще каже, че няма да преговаря, ако бях на тяхно място това щях да казвам първите няколко месеца, но те ще преговарят, или нещо ще се случи.

Подновените американски санкции заради ядрената програма на Иран влизат в сила незабавно за нови договори, компаниите с вече сключени контракти имат преходен период от 90 до 180 дни да се изтеглят под риск от наказателни мерки на Вашингтон.

Франция, Германия и Великобритания обявиха, че ще се придържат към споразумението и ще се срещнат с Иран в понеделник. Европа вече има отговорността да гарантира многостранния световен ред, заяви тази вечер в Германия френският президент Макрон. Утре той ще получи наградата Шарлеман за силната си визия за нова Европа.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Мисля, че сегашното споразумения трябва да се допълни за ядрената програма след 2025 г., балистичната програма на Иран и регионалните действия на Иран в Ирак, Сирия Йемен и Ливан. Предложих да президента Тръмп във Вашингтон - не късайте всичко, ако имате тревоги за Иран, нека разширим рамката.

Стана ясно, че Еманюел Макрон е разговаря с иранския си колега Хасан Рохани и е чул окуражаващи изявления по основния приоритет - Техеран да не поднови ядрената си програма. Иранският лидер е посочил, че Европа възможно най-бързо трябва да изясни позицията си и да обяви намеренията си по съществуващите задължения. Същото трябва да направят и чуждестранните компании с договори с Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов откри паметник в село Драговищица
Красимир Каракачанов откри паметник в село Драговищица
Картини на Пикасо, Моне и Матис бяха продадени за рекордни суми
Картини на Пикасо, Моне и Матис бяха продадени за рекордни суми