НОВИНИ

Мали и ЕС се договориха за съвместно управление на миграцията

Мали и Европейският съюз се споразумяха да управляват заедно имиграцията, като финансират проекти за борба с причините й и чрез насърчаване на законната миграция, се казва в съвместно изявление, публикувано след посещението в Бамако на холандския външен министър Берт Кундерс, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:39, 15.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
мали договориха съвместно управление миграцията

Кундерс започна обиколка в региона от Мали. Очаква се тя да продължи с посещения в Гана и Кот д'Ивоар. Обиколката е свързана с плана за действие, приет от европейските и африканските страни на срещата на високо равнище за миграцията, състояла се във Валета през ноември, заяви холандският външен министър на среща с премиера на Мали Модибо Кейта.

"Основно обсъждахме три точки", каза Кундерс. "Как да се направи така, че хората да са по-полезни за семействата си, като остават, а не като заминават за Европа", спирането на нелегалната имиграция, довела до смъртни случаи в Средиземно море и насърчаването на законната миграция чрез сезонна работа, стипендии и други средства. Във Валета ЕС реши да окаже на Африка финансова помощ от 1,8 милиарда евро, за да спре притока на мигранти.

Бамако и Брюксел са поели ангажимент да управляват заедно миграционните потоци, като се опират на принципите за солидарност, партньорство, и споделена отговорност пред лицето на драмите на незаконната миграция, се добавя в съвместното изявление. Те ще се борят срещу причините за миграцията чрез инвестиции в Мали и като създават достойни работни места за младежта в страната, както и като разкриват пред населението рисковете, свързани с незаконната миграция.

Вече са одобрени три проекта в подкрепа на Мали, възлизащи на 43,5 милиона евро. На 18 април ще бъдат предложени и други проекти. Проектите имат за цел да подкрепят мирното споразумение в Мали, подписано през юни 2015 г. между правителството и бившите бунтовници. То има за цел да изолира окончателно джихадистите, които контролираха северната част на Мали от март 2012 г. до започването на френска военна операция през януари 2013 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на петрола ще стигне до 45 долара за барел до 2018 г.
Цената на петрола ще стигне до 45 долара за барел до 2018 г.
Сотир Цацаров: Гражданските арести са противозаконни
Сотир Цацаров: Гражданските арести са противозаконни