НОВИНИ

Малки ВЕИ производители излязоха на протест

Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници излязоха на протест. Те твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител.

Николай Минков
от Николай Минков
12:19, 15.05.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Протестът започна малко след 10.00 часа със символично чупене на фотоволтаичен панел. Тук са представители на 270 микро фирми за производство на ток от възобновяеми източници. Те протестират срещу закон, който е приет преди 4 години, който забранява да се изкупува електроенергията от вятър и слънце, ако към тези централи е приложено европейско финансиране. Протестиращите обаче твърдят, че техните фотоволтаични централи са произведени с пари от програма де минимис по развитие на селските райони, което е нито европейско, нито национално финансиране, поради което не трябва да попадат в обхвата на този закон и поради тази причина токът да им се изкупува на ниски цени. Поради тази причина те не могат да си изплатят и кредитите, с които са направени електроцентралите преди Брюксел да им преведе нужните средства. Поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на шефа на КЕВР Иван Иванов, заради това, че не прилагат правилно Закона за енергетиката. Искат среща с премиера Бойко Борисов.

Павлина Трифонова, Съюз на европейските производители на зелена енергия: Това, което искаме, след като толкова много жалби имаме, след като имаме и твърдения от ЕК, след като имаме и нова директива и въпросът на ниво ЕК е придвижен, имаме вече и законодателство - искаме да се прилага правилно закона от днес.
Тихомир Тошев, собственик на микро ВЕИ: Искаме оставката на председателя на КЕВР - доцент Иванов, тъй като имаме множество жалби изпратени до него, а той нехае. Досега не е разгледал нито една, въпреки, че по закон сроковете отдавна са му изтекли. Искаме оставката на министър Петкова, която също знае за проблема и нехае. Искаме и среща с премиера на държавата.
;

Реакцията на Министерството на енергетиката не закъсня. Министър Теменужка Петкова заяви, че знае за проблема, че неколкократно се е срещала с представителите на микро ВЕИ централите, че има решение на съда, което забранява да се изкупуват на високи цени електроенергията, която е произведена от централи с европейско финансиране.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Конституционният съд излезе с решение. От това решение става ясно, че промяната е напълно закономерна, че в този случай става въпрос за свръхсубсидиране на този тип производители. Този протест наистина е абсолютно неаргументиран. Това са теми, които ние сме обсъждали и аз се надявам колегите наистина да си припомнят какво сме разговаряли през годините и как са се развили през годините събитията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението през Ришкия проход временно е затворено
Движението през Ришкия проход временно е затворено
НС гласува оставката на Порожанов, избра Десислава Танева за земеделски министър
НС гласува оставката на Порожанов, избра Десислава Танева за земеделски министър