НОВИНИ

Малко лешоядче се излюпи в Кресненското дефиле

Колонията на белоглави лешояди в Кресненския пролом бавно се възстановява, след като беше почти напълно унищожена в началото на миналата година. Около 40 от защитените птици загинаха от незаконно заложена отрова за вълци. Преди дни обаче се излюпи първото за годината малко лешоядче, което даде нова надежда, че изчезващия вид ще оцелее.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
12:37, 08.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Малкото лешоядче се излюпи в края на април, изглежда добре и родителите му го хранят редовно в гнездото. То ще остане с тях още три месеца, след което ще минат години, докато създаде свое семейство.

Христо Пешев, Фонд за дивата флора и фауна
„Това е една от основните заплахи за вида, че като се излюпи лешоядчето 6-7 години трябва да остане живо и здраво и след това започва да се размножава.”

Това е четвъртото малко в района за последните седем години, едно от тях загина.

Видът беше напълно изчезнал от Кресненския пролом повече от 50 години, но благодарение на усилията на еколози колонията бавно се възстановява.

Сега в района има около 20-ина лешояда. Броят им беше доста по-голям, но 70 % от тях загинаха миналата година. A за да предотвратят ново масово отравяне на птиците, еколозите поставят малки GPS-предаватели на крилото им.

Христо Пешев, Фонд за дивата флора и фауна
„Ако нещо се случи, веднага се вижда на предавателите, че птицата е спряла на нехарактерно място. Те са доста консервативни в местата, където нощуват така че винаги можем да видим, че нещо се случва и да идем да предотвратим по-нататъшно отравяне.”
Белоглавите лешояди са пряко засегнати от човешката дейност. Видът е сериозно застрашен от изчезване и за да оцелее ще са нужни още много усилия, казват хората, които се грижат за тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50% намаление на билетите в Младежкия театър срещу карта за градски транспорт
50% намаление на билетите в Младежкия театър срещу карта за градски транспорт
Правителството застава зад исканията на превозвачите по пакета за мобилност
Правителството застава зад исканията на превозвачите по "пакета за мобилност"