Окончателно днес стана ясно: 12 027 гласа не достигат, за да бъде националният референдум задължителен. В предвидения от закона срок Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от допитването. Референдумът предизвика словесен сблъсък между инициаторите му, които обвиниха ЦИК в манипулация. От Комисията казаха да не се прибързва преди да бъдат отстранени всички открити грешки. И трите въпроса обаче ще влязат за задължително обсъждане в парламента.

Един плик в урната за гласуване се равнява на един глас - така е по закон. Днес от Централната избирателна комисия отчетоха - 3 488 588 са намерените пликове в урните на референдума. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2014 г. са гласували 3 500 583 душ. Така на практика 12 000 гласа не достигнаха референдумът да придобие задължителен характер. От там насетне - бюлетините без плик са 550, което не би повлияло върху крайните резултати. Те бяха обявени в последния възможен момент заради анализ на 345 протокола с грешки, повечето от чужбина.

И трите въпроса от референдума получават сериозна подкрепа както у нас, така и в чужбина. На първия въпрос за мажоритарния избор на народни представители ,,да" са отговорили ..... % срещу .... с ,,не". .... % подкрепят задължителното гласуване, ..... % са против. Сериозна подкрепа получава и въпросът за намаляването на държавната субсидия на лев. ... % са отговорили с ,,да'', а ... % казват ,,не,,. Това значи, че въпросите ще бъдат обсъждани от от Парламента.

Така на практика въпросите от референдума влизат в Народното събрание, за да бъдат разгледани от Парламента.

Ивилина Алексиева - председател на ЦИК: "Мога да заключа, че малко не достигна - резултатите от референдума да бъдат задължителни и със силата на закона за народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока, както казах - над 50 % от гражданите с право на глас в референдума и съм убедена, че Народното събрание ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена.

Още в неделя Слави Трифонов и екипът му, които инициираха референдума, определиха трите категорични отговора "да" като огромна победа за пряката демокрация у нас. Ако инициаторите на референдума решат, могат да обжалват решението в седемдневен срок пред Върховния администартивен съд.

© Минко Чернев / БТА