Столичната болница "Св. София" получи първия по рода си у нас високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца с церебрална парализа. С новата апаратура, дарена от Малтийския орден, децата ще имат възможност чрез новите дигитални технологии да правят упражнения за раздвижване.

Новост в рехабилитацията са роботите с обратна връзка, които дават възможност на детето да вижда какво се случва. Така по време на терапията то може да се самокоригира. А рехабилитацията става под формата на игра.

доц. Иван Чавдаров, управителят на болницата „Света София": Като самата игра го мотивира да развива своите двигателни и ментални способности.

Болницата има квалифицирани специалисти, които помагат на 130 деца на ден. Финансирането обаче е недостатъчно. Лечебното заведение е партньор на инициативата „Българската Коледа" и разчита на дарения за скъпата техника, каквато е апаратурата "Нирвана". Първата демонстрация беше направена в присъствието на президента Румен Радев и Великия магистър на Суверенния малтийски орден Фра Джакомо.

Румен Радев - президент на Република България: Българските деца ще имат възможност за рехабилитация във виртуална среда с високо ефективни технологии и методи за специализирана рехабилитация.
фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето - Велик магистър на Малтийския орден: Целта на нашата дейност е да позволим на хората да водят нормален живот.

В специализираната болницата "Света София" се лекуват деца цялата страна.

Вижте повече за кампанията Българската Коледа